– Det er et klasserom vi bygger

Nyheter
0

Val skoler har i en årrekke drevet med oppdrett. Nå skal de bygge RAS-anlegg.

Dette skoleåret tar nærmere 70 elever akvakulturfag ved Val videregående skole i Nærøysund. For tiden bereder den kristne friskolen grunnen for et nytt tilskudd på akvakulturtilbudet sitt. De har nemlig en tillatelse til landbasert oppdrett på inntil 3,4 tonn fôrforbruk i året, som kan disponeres til flere ulike arter. Innen to år tar de sikte på å få ferdigstilt et fikst ferdig RAS-anlegg ved skolen.

– Vi har kommet langt i prosjekteringen. Akkurat nå jobber vi med å teste ut grunnforholdene. Men vi vet ikke helt når vi kommer i gang med grunnarbeidet for alvor, sier rektor Kjartan Åsebø til iLaks.

Les også: Rekordhøye søkertall til de private havbruksskolene. Andelen jenter er også økende

Undervisning og FoU
Han understreker at det ikke er nye inntjeningsmuligheter som er motivasjonen for det nye RAS-anlegget.

– Du får ikke noe økonomi i å fôre opp fisk i seg selv, med den på tre og et halvt tonn, sier han nøkternt.

Kjartan Åsebø. Foto: Val videregående skole

Planen er at RAS-anlegget utelukkende skal benyttes til undervisning.

– Det er undervisningen som er det primære, og eventuelt kunne legge til rette for noe FoU-virksomhet. Vi planlegger det veldig fleksibelt, slik at vi kan kunne tilpasse oss endrede behov, sier Åsebø, og legger til:

– Det er et klasserom vi bygger. Det er den eneste beveggrunnen for oss.

Lange oppdrettstradisjoner
Å ha undervisningstilbud i akvakulturfag er ikke noe nytt for Val. Skolen har hatt en undervisningskonsesjon på oppdrett i nesten 40 år.

– Vi har hatt en undervisningstillatelse siden 1984. Så den har vi hatt i snart 40 år. Og det er viktig å kunne fortsette med den fremover også, med henvisning til Havbruksutvalget sitt forslag om å dra inn undervisningstillatelsene, sier han.

De drev selv undervisningstillatelsen i nesten 30 år. Men nå har de overlatt driften til andre.

– Vi drev helt selvstendig på den frem til 2012. Nå samarbeider vi blant annet med SinkabergHansen om den, sier rektoren.

Les også: Kristen privatskole har solgt laks for 800 mill. på sju år: – Jeg tror ikke elevene tenker så mye på det

Val skoler eies av Norsk Luthersk Misjonssamband. De tilbyr et skoleløp fra grunnskole og opp til og med videregående skole.

Området til Val skoler i Nærøysund. Skjermdump: Google View