– Flytende fiskekjøtt er noe norsk laksenæring neppe ønsker seg

Nyheter
0

Parasitten «Kudoa» har tidligere skapt problemer for kanadiske oppdrettere. Nå er den funnet i flere fiskearter i Norge, og kan potensielt spres via pukkellaksen.

Parasitten gjør fiskekjøttet så rennende at det kan inntas med sugerør 24 timer etter fiskens død, skriver Havforskningsinstituttet (HI) på sine nettsider.

– Utbrudd av parasitten har tidligere skapt store problemer for lakseoppdrett på stillehavssiden av Canada. Flytende fiskekjøtt er noe norsk laksenæring neppe ønsker seg. Det kan være ødeleggende for både mat og omdømme, sier HI-forsker Lucilla Giulietti.

Siden parasitten bruker ett til to døgn på å gjøre kjøttet flytende, kan fisken allerede ha havnet på markedet før dette oppdages.

Finner mer og mer
I Norge har man frem til nå funnet parasitten utelukkende i makrell. I den årlige screeningen av kommersielt fanget makrell, pleier forskerne å finne Kudoa i kun 1-3 av 100 fisk. De har trodd at makrell har tatt med seg parasitten fra sørlige deler av Atlanterhavet, og at den ikke egentlig hører til i norske farvann.

Giulietti fant imidlertid nylig parasitten i lokal pir, som er «født og oppvokst» i Norge. Det er heller ikke lenge siden hun og medforsker Paolo Cipriani fant den i en trøndersk brosme, ved en tilfeldighet. Det er også rapportert om Kudoa i villfanget pukkellaks i Stillehavet.

– Jo mer vi leter etter Kudoa, jo mer finner vi det, sier Giulietti.

To Kudoa-sporer forstørret i mikroskop. De dråpelignende «kapslene» tilsvarer neslecellene hos maneter. Foto: Arne Levsen / Havforskningsinstituttet

Funnene i pir og brosmen fra Trøndelag kan tyde på at det er lokale infeksjoner, og at Kudoa-parasitten allerede er etablert i Norge, ifølge forskeren.

Store tap i Canada
Mowi (den gang Marine Harvest) er blant dem som tidligere har vært plaget av parasitten på lokaliteter i British Columbia.

I 2002 tapte oppdrettere i Canada 50 millioner kanadiske dollar, som i dag tilsvarer rundt 78 millioner kanadiske dollar – eller 625,3 millioner norske kroner, på grunn av skader forårsaket av parasitten, ifølge en forskningsartikkel publisert av kanadiske forskere.

Fisk med parasitten kan ifølge forskerne være «frisk som en fisk». Det er først etter fiskens død at Kudoa går løs på fiskekjøttet.

HI kjenner ikke til tilfeller i norsk oppdrettslaks så langt, men har heller ikke overvåket dette systematisk. Funnene av parasitten i nye arter og på nye steder gjør HI-forskerne ivrige etter å finne ut mer.

Risiko for smitte fra pukkellaks
Forskerne kjenner ikke parasittens livssyklus, og vet ikke hvordan den overføres mellom individer. Giulietti forteller at det også er interessant å følge med på om pukkellaks fra Stillehavet kan være en mulig vert for parasitten.

Spredning av ukjent sykdom er en mulig risiko knyttet til pukkellaksen, som hører hjemme i Stillehavet.

Store antall pukkellaks inntar norske elver hvert år. Særlig i Nord-Norge, der den annethvert år danker ut vår egen laks som den dominerende ville laksearten.

– Den er ikke farlig for mennesker, men kan ødelegge middagen og kanskje også middagsgjestens forhold til sjømat, skriver HI om parasitten Kudoa. Her har den gått løs på makrellkjøtt, og gjort det om til det HI kaller for «gelé-filet». Foto: Arne Levsen / Havforskningsinstituttet

– Nøkkelen til å forstå spredningsveiene og smittepotensialet til Kudoa, er å forstå hvor den kommer fra i fisken, og hvor den skal videre derfra, sier Giulietti.

Det er et viktig mål for videre forskning på den mystiske parasitten, særlig nå som klima og økosystemer endrer seg raskt, skriver HI i sin nettsak.