– Næringen har selv ansvar for å rydde opp i sitt omdømme

Nyheter
0

Oppvaskmøte mellom fiskeriministeren og sjømatnæringen om fiskevelferd og sykdom. 

Torsdag er det holdt et møte mellom Sjømat Norge, Sjømatbedriftene, Mattilsynet og fiskeriminister Cecilie Myrseth (Ap). Møtet kommer i kjølvannet av en rekke nasjonale medieoppslag, som har skapt debatt om rutiner og dyrevelferd i lakseoppdrett.

– Vi har hatt et godt og konstruktivt møte. Den siste tiden har vi sett bilder av situasjoner som vi ikke vil ha i en næring som er så viktig for landet, sier fiskeriministeren til NRK i etterkant av møtet.

Myrseth påpeker at regelbrudd og negative medieoppslag går ut over næringens omdømme.

– Regelverket er tilstrekkelig
– Vår opplevelse er at regelverket er tilstrekkelig, men at etterlevelsen av dette ikke er god nok i alle virksomheter, sa Ystmark før møtet, i en pressemelding.

Les også: Sjømat Norge tar til orde for tiltakspakke for å styrke fiskevelferd

Sjømat Norge hadde forberedt en tiltakspakke som de presenterte for statsråden. Blant forslagene er: å begrense smittespredning i produksjon, mellom anlegg (ved å ha lengre avstand mellom anlegg), fra slakteri og under transport av fisk og utstyr.

De vil også effektivisere godkjenning av nye vaksiner, og kurse både egne medlemmer og andre ansatte i bransjen.

Bransjens ansvar
Myrseth gjengir overfor NRK at bransjen selv har sagt at de vil rydde opp, og hun forventer at dette etterleves.

– Det er viktig med god dialog mellom partene med en næring som er opptatt av situasjonen og som er opptatt av å sikre omdømme. Men næringen har selv ansvar for å rydde opp i sitt omdømme. Mitt mål er å se fremover for å se hvordan vi kan sikre en bærekraftig næring med fokus på dyrevelferd, sier Myrseth til NRK.