Mange oppdrettere har opplevd hendelser med høy dødelighet og dårlig fiskevelferd. Veterinærmangelen i Norge hjelper ikke på situasjonen.
Flere medier har den siste tiden rapportert om massedød på flere oppdrettsanlegg, og bildene gjør inntrykk. Fiskehelserapporten for 2022 rapporterte om rekordhøy dødelighet blant oppdrettslaks i sjøfasen og store velferdsmessige utfordringer.
Dette må oppdretterne klare å unngå, mener både politikere og forbrukere.
Ja, det bør de klare – men hvordan?
Når vi snakker med de oppdrettere som klarer å holde dødeligheten lav generasjon etter generasjon, forteller de at nøkkelen er å være på ballen hele tiden. De setter sammen tverrfaglige team med fiskehelsepersonell og fagfolk fra produksjonssida, som jobber tett sammen og tett på anlegget og kontinuerlig evaluerer de situasjonene som oppstår.
Dette gjør de fordi de vet at mange av utfordringene oppdrettsnæringen sliter med, krever et systematisk, strategisk og langsiktig arbeid med fokus på forebygging av sykdom. Og det må gjøres av fagpersoner som har inngående kjennskap til produksjonen og utfordringene på de enkelte anleggene.
Fiskeoppdrett skjer i et åpent system, og det vil være ulike utfordringer fra anlegg til anlegg, blant annet avhengig av hvor de ligger og hvor mange anlegg som ligger tett på hverandre i et område. Oppdrettsfisk er i en spesielt utsatt posisjon for smittestoffer fordi de lever i store populasjoner i vann. Jo flere individer det er på én plass, jo større blir smittepresset.
Veterinærer besitter kunnskapen som er nødvendig for systematisk forebyggende helsearbeid.
Å drive oppdrett av laks i åpne merder i havet krever kunnskap og tett oppfølging fra veterinærer med kompetanse på fiskehelse og fiskevelferd. Dessverre står Norge i dag i en akutt veterinærmangel. Dette fører til at det systematiske og regelmessige helsearbeidet som må til for å sikre god fiskehelse og fiskevelferd over tid og i hvert enkelt anlegg, blir skadelidende. Mange oppdrettere sier de gjerne skulle ansatt veterinærer internt i oppdrettsfirmaene sine, nettopp for å følge opp produksjonen tett, men det er vanskelig å finne folk.
Veterinærens kompetanse er også sentral i Mattilsynet og i forskning. Mattilsynet forvalter lovverket om fiskehelse og fiskevelferd, inkludert behandling av syk fisk. Forskere på Veterinærhøgskolen NMBU og Veterinærinstituttet har kompetanse på sykdomsutvikling, jobber tverrfaglig for å finne fremtidens løsninger for helseutfordringene til oppdrettslaksen og målrettet for å utvikle kunnskap og nødvendige verktøy for vurdering av fiskevelferd.
Noe av det viktigste myndighetene kan gjøre for å bedre fiskehelsen og forebygge massedød er å få bukt med veterinærmangelen, slik at vi får flere veterinærer ut på merdkanten, flere veterinærer inn i Mattilsynet og flere veterinærer som kan forske på helseutfordringene til oppdrettslaksen.