Millioner ser videoene hans: – Kan få hundrevis av sinte kommentarer etter å ha lagt ut noe positivt om bransjen

Nyheter
0

Amerikanske James Sibley (24) fikk hundretusener av følgere og ble headhuntet av Mowi, etter at han begynte å lage informative filmer om sjømat.

Klokken er syv om morgenen i Boston, det regner, og James Sibley har skviset inn et telefonintervju med iLaks før han skal på jobb.

– Jeg kunne ikke ha vært travlere, men jeg elsker det. Det er utrolig gøy, sier 24-åringen.

Han virker ikke det minste trøtt, der han forteller om sin lidenskap for å formidle sjømat.

Siden 2021 har Sibley dyrket hobbyen som har gjort ham til en populær influenser, og gitt ham muligheten til å reise verden rundt. Nå har han nesten 420.000 følgere, og i underkant av 250 millioner visninger på sine videoer, som han legger ut på TikTok og Instagram.

– Jeg er for det meste alene i å gjøre dette. Det finnes ikke en sti å følge, sier James Sibley (nummer to fra høyre) om rollen som «akvakultur-influenser». Her på oppdrag for Mowi i Canada. Foto: Privat

Fikk «kjeft» av sjefen
Det hele begynte da han jobbet deltid på fiskemarked ved siden av studiene. Kjedsomheten av å jobbe sene kvelder, kombinert med en voksende fascinasjon for sjømat, førte ham inn på TikTok.

– Jeg forelsket meg i sjømat, og begynte å lage filmer for å stilne kjedsomheten, sier Sibley, som raskt nådde 50.000 følgere.

Sibleys tidligere arbeidsgiver, Foley Fish, gav ham frie tøyler på sosiale medier, og fikk et stort publikum for sine produkter gjennom hans kontoer. Foto: Privat

Sjefen var imidlertid ikke så fornøyd med hvordan 24-åringen fikk tiden til å gå.

– Jeg fikk beskjed om å slutte å filme produktene deres uten lov.

Da tok han en sjanse, og sa opp jobben for å kunne fortsette med sin nye hobby. Han begynte hos en bedrift som lot ham gjøre hva han ville på sosiale medier. Det var kanskje ikke så dumt av dem:

– De brydde seg ikke. Etter et halvt år hadde jeg skaffet dem 150 millioner visninger på deres sjømatprodukter.

Mowi fant ham på TikTok
Sibley lager fortsatt filmene på fritiden. Nylig begynte han i ny jobb som Junior Key Account Manager for verdens største oppdrettsselskap, Mowi, sitt nye team i Boston.

– Man skulle kanskje trodd at jeg ikke kan lage filmer for andre selskaper når jeg jobber i Mowi. Men de lar meg gjøre hva jeg vil med min egen stemme og fritid, separat fra det jeg gjør hos Mowi, sier han.

Jobben fikk han etter å ha gjort oppdrag for laksegiganten i Newfoundland i Canada, over to måneder i sommer.

– De oppdaget meg på TikTok, enn så rart det kanskje høres ut. Jeg har brukt så mye tid på bachelorgraden min, men TikTok gir meg alt jeg trenger, ler Sibley.

@sibleyaqua

F*****, it’s not what ya think 🤷‍♂️. It’s pretty commonplace these days to hear fearmongering “health” gurus talk about farmed salmon with disgust. Well, I’m taking the side of science to remind everyone that modern, responsible farms benefit you and the oceans. This is not paid content and is not a part of existing F**** It campaigns, I simply agree with the message and want to show my support. 🐟 #fyp #fishtok #seafood #salmon #aquaculture #farmedsalmon #farmraised #netpen #health #nutrition #farmit

♬ original sound – James Sibley

Sibley forteller at han unngår å gjøre rent kommersielle oppdrag. Han samarbeider helst med bedrifter som deler hans ønske om å formidle kunnskap om hvordan sjømatnæringen fungerer, til alle som vil lære.

– Det har blitt en hobby som jeg tjener penger på, men ikke nok til at det er en fulltidsjobb. Jeg kunne nok ha gjort dette på heltid ved å reklamere for vannflasker og lignende, men jeg vil spre kunnskap, og ikke søppel, på mine kanaler, sier han.

Akvakultur er fremmed
De første videoene han lagde, var forferdelig dårlige, mener Sibley selv.

– Men folk likte dem likevel. Jeg tror følgerne liker at jeg har en pedagogisk tilnærming, og går rett på sak. Jeg var bare meg selv, og så tok det av.

En akvakultur-influenser i aksjon. Han vokste opp på gård i Boston, men har siden fått en greie for sjøbasert matproduksjon. Han lager videoer om alt fra laks til muslinger. Foto: Privat

Sibley opplever at mange amerikanere, og folk flest, har distansert seg fra maten de spiser.

– Sjømat og akvakultur er et fremmede tema, som få forstår. For mange gir konseptet «oppdrett av fisk» lite mening.

Særlig yngre generasjoner er likevel interesserte i å forstå næringen, og åpne for å endre mening når de får ny kunnskap, mener han.

– Jeg håper jeg kan bidra til å spre kunnskap og oppdatere folk på hva som skjer innen sjømat, slik at de kan føle seg sikre på valgene de tar som konsumenter.

Går en kule varmt i kommentarfeltet
– Hva tenker du om all kritikken næringen får, om alt fra høy dødelighet til forurensing under merdene?

– Vi kan ikke bare ignorere negativ medieomtale. Som industri må vi gå ut og være proaktive i å vise folk hva vi gjør og hvordan vi moderniserer, sier James Sibley. Her på oppdrag for Skretting. Foto: Privat

– Det er mye negativitet rettet mot både lakseoppdrett og sjømat generelt. Selskapene gjør mye fantastisk, som folk flest dessverre ikke får med seg. For eksempel tror mange at man fortsatt bruker antibiotika, sier Sibley.

Det kan være høy temperatur i kommentarfeltet, forteller han.

– Jeg kan få hundrevis av sinte kommentarer etter å ha lagt ut noe positivt om bransjen. Men ved å se på hva folk snakker om, og hvorfor de kjefter, kan man identifisere problemene.

Influenseren tror at havbruksaktører taper på å ikke være til stede på sosiale medier, der de kan kommunisere direkte med folk, eller i media.

– Det gir motstandere av bransjen eierskap over det offentlige ordskiftet.