Vil bruke mer av insektet i fiskefôr

Nyheter
0

Nofima har testet limvann fra insektmel i fôr til settefisk.

Insekter er naturlig kost for villaksen, og på vei inn i kosten til oppdrettslaksen, skriver matforskningsinstituttet Nofima på sine nettsider.

Siden insekter er lavt i næringskjeden og krever lite landareal, er det en attraktiv ingrediens å utforske i jakten på et mer bærekraftig fiskefôr, ifølge instituttet.

Nå har de undersøkt larver fra svart soldatflue, som produseres i fabrikken til insektprodusenten Innovafeed i Frankrike.

Ifølge Nofima brukes ikke hele insektet i fôr i dag. Larvene prosesseres til de tre fraksjonene olje, mel og limvann. Forskerne har nå fokusert på melet og limvannet, i fôr til settefisk.

Rikt på protein og bioaktive komponenter
– Mel uten limvann er det som tradisjonelt er brukt, sier Nofima-forsker André Sture Bogevik til iLaks.

Seniorforsker André Sture Bogevik ved Nofima forsker på fôr. Foto: Helge Skodvin/Nofima

Mel er rikt på protein, og limvannet er antatt rikt på bioaktive komponenter.

«Egenskapene disse fraksjonene har i fôr med fiskemel er godt kjent fra før. Det er derfor ønskelig i en bioøkonomisk tankegang å teste og utnytte også denne ressursen fra insekter i fôret til laks», skriver Nofima.

Ved Nofima i Bergen lagde fôrteknologene forsøksfôr der de tilsatte ti prosent insektsmel, og ulike nivå av limvann fra insekter.

Vokste like godt
Insektingrediensen ble sammenlignet i fôr med tilsvarende proteininnhold, og byttet ut med halvparten av fiskemelet i en kontrolldiett. Fôrene ble gitt til lakseparr (fisk på stadiet mellom yngel og smolt) i forsøkskar.

Målet var å finne eventuelle forskjeller i fordøyelse og vekst hos fisk som fikk fôr basert på insekter med økende innhold av limvann.

Forsøkene viste at laksen vokste like godt og hadde like god fordøyelse med limvann fra insekter, som uten.

− Forsøket viser at laks fint kan ha minst ti prosent insektmel i fôret, sier Bogevik.

– Vekstresultatene legger til rette for utstrakt bruk av protein fra insekter i laksenæringen, som et bærekraftig og sporbar ingrediens som gir høy ytelse, sier Elin Kvamme, akvadirektør i Innovafeed.

Nofimas forsøk viser at lakseparr liker fôr med insektmel, og vokser like godt med limvann i fôret som uten. Foto: Terje Aamodt/Nofima

Sjømat Norge: Potensial i insekt
18. oktober hadde Sjømat Norge et møte med landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp), der de ble bedt om å komme med innspill til hvordan Norge kan øke forsyningsgraden.

Korrigert for fôrimport, ligger forsyningsgraden i dag på rundt 40 prosent, ifølge departementet.

I et brev til Pollestad påpeker Sjømat Norge at råvarer av fiskefôr står for en stor del av importen på sjømatområdet, og stiller seg positive til at det gjøres vurderinger om Norge kan ta en rolle i å styrke europeisk produksjon av fôrråvarer.

Sjømat Norge har sammen med produsenter av fiskefôr og fôrråvarer, og miljøstiftelsen Bellona, etablert samarbeidsgruppen “Råvareløftet” der de har sett på hvordan man kan oppskalere nye råvarer.

Administrerende Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge. Foto: Øyvind André Haram/Sjømat Norge

Sjømat Norge nevner produksjon av insekt som ett av flere områder med potensial:

«Det er et potensial på flere områder: Økt høsting lengre ned i verdikjeden på mesopelagiske arter, dyrking av mikroalger og bakterier, produksjon av insekt med mer» skriver Sjømat Norge, ved administrerende direktør Geir Ove Ystmark, i brevet til Pollestad.