Utbruddet av PD (pankreassykdom) på Helgeland i slutten av september gikk hardt utover forsøks- og forskningssenteret. Men permittering er uaktuelt, sier administrerende direktør Kristian Johnsen.
Lokalitet Ystøya i Alstahaug kommune ble tømt for fisk, etter at Mattilsynet den 27. september fattet vedtak om tømming.
Her drev LetSea forsøk, og deler av biomassen var eid av BioMar og Nordland fylkeskommune.
Ifølge Mattilsynet er dette første gang det er påvist PD i dette området på Helgeland.
Les også: Nå starter utslaktingen på Ystøya. Merdene skal være tømt innen 6. oktober
«Norwegian Gannet» fikk oppdraget med å slakte fisken. Dessverre satte det hele en stans for forskningen på lokaliteten.
– Så lenge Ystøya er båndlagt, er én tredjedel av våre driftsområder stengt, sier administrerende direktør, Kristian Johnsen, til iLaks.
Har en plan
– Det var viktige forsøk som ikke ble fullført, som følge av utslaktingen, sier Johnsen.
Formålet med forskningen på Ystøya var å undersøke effekten av fettinnhold og fettkvalitet i fôr, og hvordan det påvirker produksjonsparametre som overlevelse, fôrutnyttelse, tilvekstmønster og tilveksthastighet.
– Høyt fettinnhold over tid kan gi laksen «livsstilssykdommer» som i sin tur fører til at laksen blir mindre robust i møte med mekaniske behandlinger, forklarer Johnsen.
– Dette er en høyst reell problemstilling for næringen som sådan, og det er svært uheldig at dette prosjektet ikke kunne gjennomføres i henhold til planen.
Ifølge Johnsen jobber LetSea med å etablere nye lokaliteter med infrastruktur tilrettelagt for forsøk.
– På kort sikt endrer vi noen planer om utsett av fisk, med mål om raskest mulig å
komme i gang med nye forsøk.
– Betydelig tap
På spørsmål om hvilke konsekvenser utslaktingen fikk for økonomien og forskningen, svarer Johnsen:
– Vi har selvfølgelig et betydelig tap som følge av PD-utbruddet.
Fisken som ble tatt ut av «Norwegian Gannet» gikk hovedsakelig til konsum, mens den resterende mengden ble destruert.
– Det er ikke aktuelt å permittere personell, selv om aktiviteten vil være noe lav i en periode. En permittering vil gjøre at vi vil kunne stå i fare for å minste verdifulle ansatte, sier Johnsen.
Han påpeker at LetSea har bygget opp en spesiell kompetanse for forsøksdrift gjennom 20 år.
– Nå ser vi fremover med oppstart av nye forsøk, og krysser fingrene på at dette PD-utbruddet var en enkelthendelse på Helgeland.
Høy dødelighet
Lokaliteten Ystøya ligger nord for PD-sonen, i et område som skal holdes fritt for pankreassykdom. LetSea bistår Mattilsynet og Veterinærinstituttet i arbeidet med å identifisere smitteveien.
Les også: Mattilsynet om PD-utbruddet på Helgeland: – Fare for at nye tilfeller dukker opp
Pankreas er en virussykdom på laks som fører til at fisken slutter å spise, veksten blir lav og som fører til høy dødelighet. Oppdrettslaksen blir også mer mottagelig for andre sykdommer.
I forrige uke opplyste Mattilsynets regiondirektør i nord, Geir Arne Ystmark, at det gjennomført prøvetaking av alle lokalitetene i området. Det er ikke påvist nye tilfeller av PD, og andre aktører i området får drive som vanlig.
Les også: Slik påvirkes lokalitetene til Mowi og Nova Sea etter PD-utbruddet på Helgeland
Samtlige anlegg i vernesonen, også dem uten påvist PD, må imidlertid rengjøres og desinfiseres uten ugrunnet opphold etter at de er tømt for fisk, forklarte Ystmark.
Deretter skal alle anleggene inn i en felles brakkleggingsperiode på to måneder.