Hareide på likestillingskonferanse: – Kvinnelige ledere er en nøkkel

Nyheter
0

Flest kvinner, og noen menn, deler sine tanker om likestilling i næringen under «Endring i havet»-konferansen i Bergen.

– Når 27 prosent har opplevd å bli mobbet og trakassert i vår næring det siste året, er det helt uakseptable tall. Vi er nødt til å få til en kulturendring, fastslår sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide fra scenen.

– Vi kan ikke vedta en kulturendring, men vi kan jobbe sammen for å få det til, sa statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Kristina Hansen, øyeblikket før.

De to står begge på scenen under «Endring i havet» konferansen i Bergen, som er oppfølgeren til «Kvinner i havet» konferansen fra i fjor.

– Kvinnelige ledere er en nøkkel
Hareide forteller at Sjøfartsdirektoratet har signert en «40 by 2030» avtale, som vil si at direktoratet skal ha minst 40 prosent kvinnelige ledere, og utfordre bransjen til å følge opp dette.

– Å få kvinnelige ledere er en nøkkel for å lykkes med mangfold i næringen, fastslår den tidligere KrF-toppen.

– Det første som må på plass er en felles virkelighetsforståelse. At vi har samme utgangspunkt og snakker samme språk, sier Kristina Hansen. Foto: Tina Totland Jenssen

– Jeg tror det er helt andre forventninger til dette i 2023, enn det vi leverer på i 2023, sier Hareide om hvor langt likestillingen har nådd.

Ikke råd til mistrivsel
Hareide trekker en linje mellom hvordan han selv kan føle seg annerledes som avholdsmann, til hvordan kvinner kan føle seg annerledes i næringen fordi det er så få av dem.

– Vi har ikke råd til at verken menn eller kvinner skal mistrives i vår næring, sier han.

– Det er ikke slik at folk står i kø for å komme inn i næringen lenger. Det blir en utrolig kamp om arbeidstakerne fremover.

Han peker på betydningen av bevisst, målrettet arbeid som kan skape holdningsendringer i bransjen. I direktoratet fører de tilsyn med arbeidsmiljøet, noe han mener at har en effekt.

Å la være å snakke om problemet for å bevare et positivt, ytre inntrykk av næringen, mener han at er skivebom.

Det vil være helt feil å ikke snakke om utfordringene med likestilling i et forsøk på å bevare et godt rykte utad, sier Hareide.

– Dette er vi nødt til å ta tak i.