Anikken Hauglie ber Støre om å avklare om det er Vedum eller Vestre som har rett

Nyheter
0

NHO-direktøren reagerer på at næringsministeren bagatelliserer normprisrådets betydning.

Fristen for høringsinnspill om prisråd og inntektsfastsetting av grunnrenteskatt utløp 4. september. Ved høringsfristens utløp var det kommet inn 28 innspill.

Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) møttes til debatt i NRKs Dagsnytt Atten onsdag kveld. Her var normprisrådet for fastsettelse av bruttoinntekten i lakseskatten tema. I ordskiftet kalte næringsministeren normprisrådet for en «teknikalitet». Det får NHO-direktør Anniken Hauglie til å se rødt.

Regjeringens ambisjoner i det blå
Den tidligere statsråden fra Høyre, som nå er NHOs viseadministrerende direktør, er svært uenig med næringsminsteren.

– Normprisrådet er ingen teknikalitet slik som statsråd Vestre sa i debatt mot Nikolai Astrup i Dagsnytt Atten, sier Hauglie.

Etter hennes oppfatning bidrar Vestres uttalelse til å skape mer uklarhet om hvilke planer regjeringen har for havbruksnæringen.

– Å vite hvilket grunnlag Norges nest viktigste eksportnæring skal betale en helt ny ekstraskatt av er selvfølgelig avgjørende for muligheten til å investere, skaper jobber og vekst langs kysten vår. Etter debatten er det helt i det blå hva regjeringen egentlig mener, legger hun til.

Skattlegging på feil grunnlag?
Hauglie ber om at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) rydder opp, og avklarer om det er næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) eller finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) som har rett.

– Støre må derfor avklare om det er slik Vestre sier, nemlig at det er den faktiske prisen de selger laksen sin for som skal særbeskattes fra og med 2024, eller om det er en normpris/gjennomsnittspris på ukenivå som Vedum har foreslått, krever hun.

NHOs viseadministrerende direktør frykter at regjeringens uklare oppfatning om hvilke priser normprisrådet skal legge til grunn til syvende og siste kan føre til feilaktig skattlegging.

– Det er avgjørende for vår nest viktigste næring at de ikke ender opp med å betale skatt på en inntekt de ikke har, slik de risikerer med regjeringens forslag, sier en bekymret Anniken Hauglie.