På Averøya selger de nå laks for to milliarder kroner i året

Nyheter
0

Mange omveltninger for familien Henden.

For drøye to år siden kjøpte Frøya-oppdretteren Måsøval Pure Farmings ene laksekonsesjon. Samtidig overtok de 65 prosent av morselskapet Pure Norwegian Seafoods (PNS), som siden 2010 har drevet oppdrett, foredling og salg av laks og ørret ytterst på Averøya. Satsingen har vært en videreføring av familien Henden sin aktivitet i bransjen siden 1973.

De to selskapene hadde da i flere år hatt et tett samarbeid om slakt og salg av laks. PNS hadde helt siden etableringen satset på egen nisje, med en helt unik kvalitet og standard.

Medeier og daglig leder, Eldar Arne Henden, vil ovenfor iLaks ikke si konkret hva de fikk for salget, men opplyser at det var kontant oppgjør. Deler av kontantene ble brukt til å kjøpe aksjer i Måsøval.

Da Måsøval ønsket en ny strategi for slakting og salg av laks, ble det en naturlig løsning for begge parter, å søke å forsterke samarbeidet forteller Henden.

– Vi så at det kunne bli slutt om vi ikke gjorde noe, forteller Eldar Arne Henden i Pure Norwegian Seafood. (Foto: Steve Hernes).

– I den forbindelsen så vi at dette kunne være en mulighet for oss. Ikke minst ved at vi kunne realisere planer vi selv tidligere hadde lagt. Det var dem vi hadde tettest samarbeid med, og de så et potensiale i det rennomméet vi hadde etablert på salg og slaktetjenester, sier Henden.

– Vi så også, at om vi ikke gikk inn i en slik løsning der de ble medeier, kunne vi risikert å stå uten Måsøvals volum i 2023. Det var ingen andre relevante aktører å spille med, og vi så at det kunne bli slutt om vi ikke gjorde noe, forteller han.

Henden forteller de fortsatt er i en integreringsprosess, der de jobber med å få ut merverdi.

– Sammen skal vi etablere en god organisasjon og skape gode løsninger, sier han, og bekrefter at dette var en riktig løsning for PNS.

– Ja, så absolutt. Vi bygger nå en god organisasjon som gjør en fabelaktig jobb, slår Henden fast.

Les også: – Helt siden vi reetablerte familiebedriften i 2010, har vi ønsket å levere en helt unik kvalitet

Foto: PNS.

Flere selgere på plass
I administrasjonen er det nå totalt 20 ansatte. Nylig økte de staben med seks, to nye på salg på Averøya, fire i Ålesund og én innkjøper i Trondheim.

– Det er ikke alltid lett å rekruttere folk til Averøya. Så Ålesund ble et naturlig valg når vi skulle hente inn fire nye på salg. Vi må bygge kapasitet for å takle det økte volumet. På det verste, eller kanskje rettere sagt den best uka i fjor, var vi oppe i nær 1.700 tonn fisk. Da er det mange kasser som skal plasseres, smiler Henden.

Inne i salgsavdelingen er det denne sommerdagen tre på jobb. Markedsdirektør er Reidar Nygård. Han er svoger av Henden, og var på reetableringen av familiebedriften tilbake i 2010. Det året solgte de fisk for 14 millioner kroner, mens de i fjor solgte fisk for nær to milliarder kroner. Rundt 98 prosent av fisken selges på spotmarkedet.

– Det gjør vi at vi starter hver mandag med ingenting solgt. Så tar det voldsomt av deretter, smiler Nygård, som gjerne skulle sett litt mer på faste kontrakter. Han forteller de har en god fordeling mellom størrelsene, men at det siste året har det trolig gått mest av 4-5 kilos.

– De siste ukene av juli har prisene gått mest ned. Storfisken har fortsatt ligget over hundrelappen, men det har vært store variasjoner mellom størrelsene. På den større fisken, 5-6 kilo, har fallet på et par uker vært i overkant av 20 kroner. Da gjelder det å selge til det rette tidspunktet, sier Reidar Nygård.

Første dag med ny terminal
May Kristin Ellingvåg jobbet tidligere som fiskeribiolog i Kristiansund. Det ble 13 år med pendling et par timer om dagen. Men etter at hun for ett år siden skiftet beite til logistikk, tar turen til kontoret kun ti minutt.

– Akkurat nå sitter jeg og booker transport for ei uke. Vi slakter på tre ulike slakterier denne uka, og det er litt kniping om transport akkurat nå, sier Ellingvåg.

En som har fått en helt ny utfordring i fanget denne dagen er logistikk-leder Erik Lossius Grødal. Det er første dag med helt ny terminal. Fisken skal ikke lengre til Alnabru, men til Oslo Seafood Center på Gardermoen.

Erik Lossius Grødal. (Foto: Steve Hernes).

– Vi har nå akkurat to biler på vei inn til Gardermoen, så det er en myk start. Det drar seg nok til i løpet av noen dager, sier han.

– Det blir nye rutiner å håndtere, ettersom vi har brukt Alnabru siden 2010. Men alle transportører har fått beskjed i god tid, så det viktigste for meg er å få papirflyten rett, sier Lossius Grødal. Kristiansunderen var her først som student tilbake i 2018, og startet så på fulltid i 2020.

Sjømat i fire generasjoner
Eldar Arne Henden er fjerde generasjon sjømataktør ved Henden på Averøya. Oldefaren, Torger Henden, startet med fiske i en 35-fots sjark tilbake i 1920.

30 år senere etablerte han og sønnen, Edvar, et fiskebruk, et bygg som nå huser Pure Norwegian Seafood. I 1973 satte Edvar T. Henden ut de første regnbueørret, like utenfor fiskebruket.

I 1991 hadde selskapet Henden Fiskeindustri to konsesjoner for oppdrett av laks og ørret, og målet var kvalitet fremfor kvantitet. Men samme året ble de, som så mange andre, rammet da FOS (Fiskeoppdretternes Salgslag) ble slått konkurs. Da var Eldar Arne Henden 17 år.

– Den konkursen førte til at vi ikke fikk noe oppgjør for fisken, noe som førte til at også vi gikk konkurs. Men på den tiden hadde min bestefar registrert den ene konsesjonen på seg privat. Heldigvis ble ikke den tatt med i dragsuget, forteller Henden. Det åpnet for nye muligheter for hans far og onkel.

– De greide da å kjøpe igjen fabrikken her. Det sammen med Lorentz A. Lossius, Kristiansund og Norges eldste klippfiskprodusent.

Merdene ved Pure Norwegian Seafoods anlegg. (Foto: Steve Hernes)

Ingen vekst i sjøen
Årene som fulgte, ble preget av høy risiko og flere oppkjøp langs kysten.

– Min far og onkel ble sliten av all risiko. De solgte i 2007 de to konsesjonene til SalMar. Det var en tid for alt. Jeg skulle ønske det var annerledes, men sånn er det med spilt melk, sier Henden, som nå fokuserte på framtida. I 2008 fikk de en nytildeling, en konsesjon som ble realisert i 2010. Den gang sammen med Gjendemsjø Fisk i Brattvåg, forteller Henden.

Med det skulle familiebedriften bli reetablert som Pure Norwegian Seafood. Sammen med Reidar Nygård, gift med Eldar sin eldste søster, Tone Kristin Henden, tok de ut fabrikken som forskudd på arv.

– For oss var det foredlingen og salg av kvalitetslaks som var viktig. Det var veldig vanskelig å tjene penger på sjøsiden med bare én konsesjon. Selv med god biologi og produksjon ble det lite igjen når kostnader til all beredskap og stadig økte forventninger skal betales, sier han.

– Vi stod på i ti år for å skaffe oss et eget grunnlag for å bygge ei sunn bedrift. Grunnlaget var fisken. Men det å skaffe mer volum på sjø var ikke enkelt, medgir han, og legger til at myndighetene heler ikke gjorde det særlig enklere, sier Henden.

– Det var stort sett nei til alt vi søkte på. Politikerne sier de ønsker bredde og nisjeprodusenter i havbruksnæringa. Men det legger de ikke til rette for, mener han. Det er enorm avstand mellom politisk vilje og forvaltningen sin praksis, mener han.

– Vi lyktes med mange ting, men ikke det viktigste. Klarer det man ikke sjøl blir man tvunget til å samarbeide med andre, avslutter Eldar Arne Hansen.

Eldar Arne Henden. (Foto: Steve Hernes).