Hjerte- og skjelettmuskelbetennelse (HSMB) er en kraftig betennelse i hjertemuskulatur hos oppdrettslaks. Sykdommen ble første gang beskrevet i 1999, og ved hjelp av moderne teknologi klarte man i 2009 å vise at et nytt virus; Piscine orthoreovirus (PRV), var årsak til sykdommen. Studier har vist at viruset er utbredt hos laks, også i små mengder hos tilsynelatende frisk fisk og hos villaks. Hos laks med HSMB finnes viruset i store mengder.
Kunnskapen om hvordan PRV fører til sykdom har vært begrenset. Nye forskningsresultater viser nå at det er store mengder virus i røde blodceller tidlig i infeksjonen, noe som trolig er viktig for utvikling av sykdommen. Viruset er lokalisert i ansamlinger inne i de røde blodcellene, i inklusjoner som kalles «virusfabrikker». Disse ansamlingene ligner det som er blitt kalt erythrocytic inclusion body syndrome (EIBS) og tyder på at PRV også kan være medvirkende årsak til denne tilstanden hos laks.
Det fremgår av studier gjort av PRV gruppen ved NMBU (gamle Veterinærhøgskolen) og Veterinærinstituttet som ledes av Professor Espen Rimstad (NMBU) og seniorforsker Maria Dahle (VI). Gruppen har jobbet mye med HMSB og patogenesen ved en PRV infeksjon, som også er en del av doktorgraden til Øystein Wessel Finstad.
Et virus må komme seg inn i en celle og ta over cellens maskineri for å kunne formere seg. De røde blodcellene hos mennesker og andre pattedyr er uten cellekjerne og har ikke det maskineriet virus generelt trenger for å formeres. Det har derimot røde blodceller i fisk. Røde blodceller er blant de mest tallrike cellene i fisken og er svært viktige for oksygentransport. Hos enkelte fisk smittet med PRV er det vist at opptil halvparten av de røde blodcellene er infisert med viruset. Videre studier vil derfor se på hvilke konsekvenser dette kan ha for laksens helse, ikke minst i kombinasjon med andre infeksjoner.
Ny kunnskap om PRV er resultat av Øystein Wessel Finstads doktorgradsarbeid. Finstad disputerte 24. februar med avhandlingen «Pathogenesis of Piscine orthoreovirus (PRV) infection in Atlantic salmon (Salmo salar)». Arbeidet ble utført ved Norges veterinærhøgskole (nå Norges miljø- og biovitenskapelige universitet), Veterinærinstituttet i Oslo og VESO Vikan i Namsos.