Arnøy Laks: – Det er jo en tilbuds- og etterspørselssituasjon i ubalanse

Nyheter
0

Arnøy Laks fra Skjervøy omsatte for 463,4 millioner kroner, og fikk et konsernresultat før skatt på 85,8 millioner kroner, i fjor.

Resultatet før skatt representerer en vekst på 27,1 prosent sammenlignet med året før. Driftsmarginen endte på 18,8 prosent.

Skjervøy-oppdretteren driver også de tre selskapene Arnøy Laks Slakteri, Elvevoll Settefisk og Lauksletta Småhus. Konsernet hadde 78 årsverk i fjor.

Ubalanse i markedet
Selv om daglig leder Håvard Høgstad er glad for resultatet foretrekker han å rette oppmerksomheten mot driften:

– Vi har ikke tradisjon for å fokusere på bunnlinjen, og er heller opptatt av driften. Men vi synes det er et svært årsresultat for et lite selskap, og det føyer seg inn i rekken av mange gode år, bemerker han.

Han mener at årsresultatet ikke forteller hele historien:

– Medaljen har en bakside, siden de høye prisene er drevet av at næringen totalt sett ikke har lykkes helt med og derav får du en tilbudssvikt. Det er jo en tilbuds- og etterspørselssituasjon i ubalanse som gjør at lakseprisene går så høyt som de gjør, sier Høgstad.

Toppsjefen i Arnøy Laks fremholder at 2022 var et utfordrende år på én arena:

– Vi har jo tilbakelagt et turbulent år med både grunnrenteskatt, og formuesskatt i forhold til privateide lakseselskap. Dersom vi ser bort fra driften så har det politisk sett vært et krevende år, sier han.

Høyt sykefravær i datterselskap
I årsberetningen fra selskapet fremkommer det at det sykefraværet i Arnøy Laks Slakteri og Elvevoll Settefisk var på henholdsvis 11,9 og 24 prosent. Styret skriver i beretningen at mye av sykefraværet er knyttet til langtidsfravær.

Håvard Høgstad ønsker ikke å kommentere det konkrete sykefraværet, men påpeker at i mindre virksomheter kan enkeltfravær gi store utslag:

– Det er alltid bakenforliggende årsaker til et forhøyd sykefravær i enhver bedrift. Her snakker vi både om fysisk krevende yrker og vi snakker om bedrifter med relativt få ansatte isolert sett, som gjør at selv én enkelt persons fravær kan gi store utslag i brøken. Vi arbeider godt med arbeidsmiljøet og har god oversikt over årsakene til denne statistikken.

Mørke skyer i horisonten
Selv om styret slår fast at selskapets finansielle stilling er god og driften foregår innenfor sikre rammer ser selskapet utfordringer i horisonten. Styret skriver i årsberetningen:

«Et urolig verdensbilde med krig i Europa, bidrar til økende kostnader for de fleste av selskapets innsatsfaktorer. Det er fortsatt underdekning av laks i markedene, og det forventes høye priser på selskapets produkter i nærmeste framtid. På lang sikt kan det ikke forventes like store marginer.»

– Vi er jo bekymret over kostnadsutviklingen både for fôr og annet. Over tid tror vi marginene vil normaliseres, men det er mer et spørsmål om når, supplerer Høgstad.

Styret i Arnøy Laks har foreslått et utbytte på 33 millioner kroner til eierne.

Arnøy Laks 2022 2021 Endring
Omsetning 463,4 414,3 11,9 %
EBIT 87,3 69,8 25,1 %
Resultat før skatt 85,8 67,5 27,1 %
Driftsmargin 18,8 % 16,8 %
Alle tall i millioner kroner