– Vi må tenke stort.
Det Lovundlaks-eide selskapet Utror ønsker å ta en operatørrolle på Trænabanken, og ser gjerne for seg en bit av den potensielt store kaka som kan bli på opp mot tre millioner tonn laks i 2050. Det fortalte daglig leder i Utror, Olav-Andreas Ervik, på dagens Lofotseminar.
Til iLaks forteller Olav-Andreas Ervik at de nå må tenke stort og industrielt til havs.
– Det er kjempeviktig å tenke industriell skala fra dag én. Skal vi klare å utvikle hele verdikjeden, og en infrastruktur, så kan vi ikke tenke bare enkle enheter. Havbruk til havs gir oss en unik mulighet til å starte med blanke ark og bygge en hensiktsmessig verdikjede og infrastruktur som muliggjør god biologisk produksjon i stor skala. Dette er annerledes enn de tradisjonelle verdikjedene og med helt andre forutsetninger, ikke minst teknologisk, sier Ervik.
Tenker risikobasert
Han legger til at det ikke bare gjelder installasjonene ute på havet, men også hvordan de skal opereres og hvordan verdikjeden utformes.
– Det handler om hele verdikjeden, som blant annet frakt av fisk og fôr. Vi må tenke mer risikobasert. Skal vi få med oss verfts- og leverandørindustrien, må vi tenke stort og industrielt og legge en helhetlig plan for utbygging og drift, mener han, og forklarer litt om det store potensialet utenfor Helgelandskysten.
– Vi har jo fokusert på Trænabanken, som vi mener kan ha et potensial på mellom 500.000 tonn og en million tonn. Vår ambisjon er i første rekke å få et operatøransvar i et større område der vi kan planlegge for lønnsom drift i industriell skala som ivaretar god biosikkerhet og HMS, sier han.
– Men det viktigste for oss er å bli en operatør, med ansvar for å utvikle et område. Det kan være flere aktører i samme område, men en modell med operatørskap er veldig viktig for å sikre god biosikkerhet og ansvarliggjøring. Slik kan myndighetene stille krav til oss, som de gjør for offshore olje og gass.
Til havs tidlig i 2027
Utror er i en tidlig fase, og jobber nå mest med de regulatoriske og operasjonelle forutsetningene for konseptet. Planen er å komme i produksjon på Trænabanken tidlig i 2027. En viktig avklaring som må på plass snarlig, er en grunnrenteskatt på havbruk til havs.
– Grunnrenteskatten er viktig for oss. Når vi nå ber om det, er det for å sikre forutsigbarhet for planlagte investeringer. Det er også en erkjennelse av at havbruk til havs over tid vil være en lønnsom industri som vil være konkurransedyktig med kystnært havbruk. Skatten vil uansett komme den dagen vil blir lønnsom. Her ser vi et lys i tunellen siden regjeringen har fått i oppgave å utrede dette nærmere, sier Ervik, som mener myndighetene så langt har gjort en god jobb med å involvere aktørene.
– Vi er i startfasen med konseptutviklingen. I disse dager er vi i dialog med potensielle samarbeidspartnere for å utvikle konseptet. Her snakker vi om en teknologi som kombinerer erfaringene fra olje og gass og tradisjonelt havbruk. Vi skal være klare i 2024 når myndighetene har ferdigstilt de regulatoriske rammebetingelsene, sier den daglige lederen for Utror.
Hvor mye ser dere til hva andre planlegger?
– Det er ingen som har vært til havs, men flere jobber med det, og vi samarbeider tett med dem. Spesielt på det regulatoriske. Mye av det som er gjort gjennom utviklingskonsesjonene er offentlig, så det er klart vi tar med oss lærdom fra prosjektene som er gjennomført, sier Ervik.
Milepæl til årsskiftet
– For vår der vil forhåndstilsagn være avgjørende for å gå videre. Etter planen kommer det ved årsskiftet, det blir første milepæl, fortsetter han.
Hvor mye kapital er tilgjengelig?
– Vi har kapital til å drive frem til forhåndstilsagn. Så tror vi at et forhåndstilsagn og en innføring av grunnrenteskatt, også for havbruk til havs, blir avgjørende for å få med oss investorer videre.
Hvem er aktuelle investorer i Utror?
– Lovundlaks, som hovedaksjonær i Utror, ønsker jo selvsagt å bli med på dette i all uoverskuelig framtid. Samtidig er det såpass kapitalkrevende at vi må hente inn investorer når vi skal realisere havbruk til havs i industriell skala. Det kan være både industrielle og finansielle, det har vi ikke helt tatt stilling til ennå.
Ervik avslutter med å presisere at det viktigste nå er å sikre forutsigbare og stabile rammevilkår gjennom innføring av en nøytral grunnrenteskatt slik at vi kan lykkes med å realisere havbruk til havs i Norge.