– Dagens politikere handler kortsiktig og uten ansvar

Nyheter
0

Daglig leder Michael Niesar hos Sulefisk er bekymret for at de nasjonale politikerne er blitt så distansert fra distrikts-Norge at de ikke skjønner verdien av lokale virksomheter.

Lakseoppdretteren Sulefisk fra Solund la nylig frem årsregnskapene, som viste både omsetningsvekst og resultatvekst.

Like nord for Solund ligger øysamfunnenene Værlandet og Bulandet. Her holder Landøy Fiskeoppdrett til. Det ble nylig kjent at eierne vurderer å selge oppdrettsvirksomheten sin grunnet usikkerhet knyttet til rammevilkårene.

31. mai vedtok Stortinget ny lakseskatt. Nå er det knyttet spenning til hva som vil skje med oppdrettsnaboene i nord.

Trist 
– Hva tenker du om at kollegaene deres i Landøy Fiskeoppdrett vurderer å selge virksomheten sin som følge av uforutsigbare rammevilkår?

– Det er trist. Å ha hjørnesteinsbedrifter som Landøy og Sulefisk med lokalt eierskap og høy grad av lokal identifikasjon ute i distriktet er unikt, svarer tyske Michael Niesar i en e-post.

– Lokale virksomheter i distriktet bidrar til lokal verdiskaping, aktivitet og bosetting i kystsamfunnene, og det imponerer meg fortsatt, selv etter over 20 år som «norsk lakseoppdretter» fra Tyskland, slår han fast.

Kortsiktig tenkning
Niesar er frustrert over at kollegene i nabokommunen Askvoll er blitt offer for det han opplever som kortsiktig politisk tenkning:

– Det er tragisk at norske politikere har fjernet seg så langt fra distrikts-Norge at de ikke skjønner verdien av slike lokale virksomheter lenger. Dagens politikere handler kortsiktig og uten ansvar, sier han til iLaks.

– De har misbrukt trafikklyssystemet til å auksjonere veksten i første (instans – redaksjonsanmerkning), og å sette en prislapp på de mindre oppdrettsbedriftene i andre instans. En ryddig prosess ser annerledes ut, mener han.

– Jungelen av særavgifter, skatter og produksjonsbegrensninger er laget for folk som prioriterer administrasjon eller jus i hverdagen. Oppdretterens hverdag i de mindre og mellomstore bedrifter er ikke slik, påpeker han videre.

 – Jeg ønsker virkelig at Landøy Fiskeoppdrett ikke selger og at de også i fremtiden vil være vår gode nabo og oppdrettskollega, sier Michael Niesar.