– Flere burde få muligheten til å ta denne spesielle akvakultur-utdanningen

Nyheter
0

Fem år med YSK-linje i Sandnessjøen.

De fem elevene ved YSK-linja for marine fag i Sandnessjøen har nettopp gjennomført årets heldagsprøve i kjemi. Én av dem som går dette spesielle utdanningsløpet, er Amanda Louise Sørnes Johannessen (19). Det fireårige løpet gir elevene både fagbrev og studiekompetanse. Det er hovedgrunnene til hun valgte å søke den eksklusive linja.

– Jeg har alltid vært interessert i naturen, og liker veldig godt realfag. Med både fagbrev og studiekompetanse, er det flere dører som står åpen i framtida, sier Sørnes Johannesen. Hun mener langt flere burde få denne unike muligheten.

Opptak skjer både ved karakterer, og et personlig intervju, der representanter fra næringa også deltar.

– Det er kun fem plasser. Selv om det var 17 elever som søkte, så syns jeg det burde vært flere, sier hun til iLaks.

Sandnessjøen videregående skole er en av to skoler som tilbyr denne utdanningen. Den andre ligger i Vestland, nærmere bestemt ved Fusa videregående skole, i Eikelandsosen i Bjørnafjorden. Det var her det aller første tilbudet i YSK Marine fag ble etablert. Det er nå også etablert et lignende løp ved avdelingen i Måløy.

Sørnes Johannessen følger fôringa ved lokaliteten Bukkøya, Rødøy. Foto privat.

Initiert av tre oppdrettere
For fem år siden ble tilbudet også etablert på Helgeland, etter initiativ fra Nova Sea, LetSea og Mowi. Bedriftene forplikter seg til å ta inn fem nye lærlinger hvert år, og tilbudet finansieres via utdanningstillatelser. I fjor uteksaminerte det første kullet i Sandnessjøen. Alle er nå enten full jobb i oppdrett, eller kombinerer jobb med videre studier.

Amanda Louise Sørnes Johannessen visste ingen ting om denne muligheten før hun gikk på 10. trinn.

– Jeg var på et skolearrangement om utdanning der Nova Sea deltok. De fortalte om samarbeidet de hadde med skolen og muligheten ved YSK-linja. Det syntes jeg hørtes veldig spennende ut, sier hun.

– Selv om det først virket ganske uoppnåelig, siden det kun var fem elever som fikk plass. Men jeg snakket mye med ei venninne om dette, og sammen bestemte vi oss for å søke. Vi kom inn, forteller hun fornøyd. Det var ikke første gang hun hadde hørt om Nova Sea.

– Min mormor var søskenbarn med Steinar Olaisen, han som startet det hele på Lovund. Hun fortalte mange historier fra den gang. Om da de rodde rundt merdene og fôret laksen, og yngelen kom til øya med sjøfly, forteller Sørnes Johannesen. Nå tar hun læretida ved Nova Sea sitt anlegg på Tjøtta. Neste år kan hun avlegge fagprøven.

Drømmetreff på heimplassen
Ute på merdekanten ved LetSea sitt forsøksanlegg på Dønna, står en fornøyd lærling, Iselin Myrstad (19). Hun har nettopp gjennomført og bestått fagprøve i Akvakulturfaget. Hun er med det snart ferdig med sitt fjerde år på YSK-linja, og i alle årene har hun hatt sin praksis hos Letsea.

Iselin Myrstad, lærling hos LetSea på Dønna. (Foto: Steve Hernes)

– Jeg er jo født og oppvokst her på Dønna, så for meg passet dette veldig godt. Det første året var jeg på sjøanlegget deres utenfor Tjøtta, og resten av læretida har jeg tatt her på hjemstedet, sier en fornøyd Myrstad.

Hun var tidlig fast bestemt på at det var i havnæringene hun ville jobbe. Hennes far, som opprinnelig var fisker, jobber nå ute på brønnbåt.

– I begynnelsen ønsket jeg mest å bli skipper eller styrmann. Men i det siste har jeg styrt den maritime interessen mer mot skipsfart og logistikk, forteller hun.

– Da jeg søkte meg hit, var jeg helt bestemt på at jeg ønsket meg ut på havet. Nå er jeg mer der at jeg kan tenke meg en periode på land. Her kan jeg hente erfaring og kompetanse på det å drive med oppdrett. På sikt kunne jeg absolutt tenkt meg en lederjobb på land, sier Iselin Myrstad.

Vanskelig matte
Ken Kosmo er lærer ved Sandnessjøen videregående skole, og har kjemi og biologi som sine hovedfag. Han har vært med siden oppstarten av YSK-linja ved skolen. Han forteller alle elevene har bestått, men det er matematikken som er det som er utfordringen for de fleste.

Ken Kosmo, lærer i kjemi. Her sammen med Amanda Louise Sørnes Johannessen. (Foto: Steve Hernes)

– Erfaringene fra YSK-linja ved Fusa er også veldig gode. De forteller at vel halvparten av elvene er i daglig jobb i næringa, mens den andre halvparten tar veien videre til høyere utdanning, sier han, og roser næringa på Helgeland for deres initiativ.

– Dette er en fin måte å rekruttere på. Målet til næringa er jo ikke å være snille og greie. De ønsker å skaffe til veie høyt utdannet og kompetente folk. Jeg har hatt elever her som egentlig vurderte å bli advokat. Jeg har forklart at det er også ei yrkesgruppe næringa vil ha behov for. For næringa er det en fordel å ha en ingeniør, som også vet hva det vil si å stå og sveise utpå en servicebåt i oppdrett, sier Kosmo.

Vil studere akvamedisin
Denne uka har Amanda Louise Sørnes Johannessen vært på Nova Sea sitt anlegg Skonseng, ved Tjøtta. Her ble  vårsmolten nylig levert, og noe av jobben hennes her bestod i å dra opp dødfisk. Om ett år kan hun få fagbrevet.

– Det å ha et fagbrev er lurt. Da er du nesten sikret en jobbmulighet. Da jeg startet, var jeg ganske usikker på hva jeg egentlig ville med realfagene. Men etter å ha fått en erfaring fra næringa, og at de ønsker folk med høyere utdanning, har gjort at jeg har bestemt for å ta akvamedisin. Det blir masterstudiet i Bergen eller Tromsø, sier hun.

– Kunne godt tenkt meg å jobbe ett år eller to i næringa, før jeg begynner på en slik utdanning. Det er fint å kunne tjene ei god lønn og jobbe turnus, det har jeg fått sansen for. Ei uke fri føles nesten som en ferie, smiler hun, og legger til at det er jo en situasjon en fort kan bli komfortabel med.

Sørnes Johannessen drar dødfisk ved lokaliteten Bukkøya, Nova Sea. Foto privat.