Grunnrenteskatten nærmer seg Stortinget. Men hvem allierer regjeringen seg med?

Nyheter
0

Grunnrenteskatten skal stortingsbehandles i løpet av mars. Regjeringen vil søke flertall. Men vil den søke denne fra venstresiden eller høyresiden?

En joker er Senterpartiets landsmøte som går av stabelen 17.–19. mars. Her er det ventet betydelig motstand mot skatten. Mange av Senterpartiets kystordførere og lokallag har vært tydelige i sine protester.

«Hvis saken utsettes til etter landsmøtet, øker sjansen for at delegatene oppfatter saken som åpen – i aller verste fall kommer det forslag og vedtak som ikke er i tråd med regjeringens planer. Jeg tipper at forslaget kommer enten kommende fredag eller 10. mars, men det er spekulasjon,» skriver Torbjørn Røe Isaksen, tidligere Høyre-statsråd, nå kommentator i E24.

Han mener regjeringen har tre valg:

  • Søke enighet med SV.
  • Invitere til et bredt politisk forlik.
  • La saken gå sin gang i komiteen, ta tiden til hjelp og stole på det politiske håndverket på Stortinget.

SVs posisjon er velkjent. Partiet har lenge tatt til orde for en kraftig grunnrenteskatt for havbruk.

«Mange i næringen håper at regjeringen vil lage et forlik mot sentrum og høyre. Med Høyre, KrF og Venstre (Fremskrittspartiet blir neppe med). Det gjør også flere i regjeringspartiene, særlig i Senterpartiet,» skriver Røe Isaksen.

Høyre kan også reversere skatten dersom de vinner neste valg, noe Isaksen ikke tror er sannsynlig. Høyre har ikke flagget et tydelig synspunkt på skatten, og det er «ikke tilfeldig», mener han. Her søkes fleksibilitet og handlingsrom.

«Et virkelig bredt flertall, fra SV til Høyre, er i teorien mulig, men vil være en politisk bragd å dra i land,» skriver Røe Isaksen, som tror regjeringen må velge mellom de to partiene.