Alltech og Finnforel kjøper fôrselskap

Nyheter
0

Det multinasjonale dyrehelse- og ernæringsselskapet Alltech og det finske sirkulære økonomiselskapet Finnforel går sammen om å kjøpe Raisioaquas fiskefôr-virksomhet fra det finske selskapet Raisio. Oppkjøpet vil fullføre Finnforels sirkulære økonomi oppdrettskjede, samtidig som det øker tilgang til Alltechs ernæringsteknologier.

– Fôr utviklet i samsvar med prinsippene for en bærekraftig sirkulær økonomi representerer det siste leddet i kjeden, sier Jussi Mekkonen, administrerende direktør i Finnforel, i en pressemelding. – Vi har et nytt oppdrettsanlegg som skal stå ferdig våren 2023, hvoretter vi vil kunne produsere eggene som brukes i fiskeoppdrett. Etter dette vil hele oppdrettskjeden være klar til å bli eksportert til verden.

Finnforels produksjonskjede er basert på RAS-teknologi.

– I hjertet av Finnforels strategi er såkalte gigafabrikker spesialisert på bærekraftig oppdrett. I disse er hele produksjonskjeden i våre egne hender, fra stamfisken og eggene de produserer til forbrukerproduktene, sier Pekka Viljakainen, styreleder i Finnforel.

– Fiskeoppdrett fortsetter å være en av verdens raskest voksende proteinkilder, ifølge Alltechs årlige Agri-Food Outlook, og er et av hovedfokusområdene for vår virksomhet, sier Dr. Mark Lyons, konsernsjef i Alltech. – Sammen med Finnforel vil vi forbedre kvaliteten og tilgjengeligheten av ernæring for bærekraftige akvakultursystemer. Aqua-produsenter vil dra nytte av styrken til Alltechs vitenskapelige forskning og kommersielle ekspertise globalt, inkludert et dedikert akvaernæringsforskningssenter, Alltech Coppens Aqua Center i Nederland, som spesialiserer seg på ernæring for resirkulerende akvakultursystemer (RAS).

Alltech Coppens Aqua Center er et av Alltechs fem biovitenskapssentre globalt.

– Allerede nå er det allerede mulig å produsere de nye økologiske råvarene til fiskefôr, som er kjernen i bio- og sirkulærøkonomien, fra Finnforels sidestrømmer, enten direkte eller indirekte. I fremtiden vil vi også kunne tilby en plattform for storskala fôrtesting, som vil fremskynde overføringen av forskningsresultater til praktiske anvendelser, sier Tommi Mäkinen, Chief Technology Officer i Finnforel.

Foto: Finnforel