Doblet gjenvinningen av nøter: – Kjempefornøyd!

Nyheter
0

Antallet oppdrettsnøter som ble gjenvunnet til nye produkter ble nær doblet i 2022 melder Nofir.

– Det er en skikkelig god nyhet. Vi har aldri kunnet materialgjenvinne så mye som det vi gjør nå, sier Øistein Aleksandersen, daglig leder i Nofir.

Gjenvinningsselskapet fra Bodø har gjort opp status for fjoråret. Totalt ble det samlet inn 6.241 tonn redskap, en liten nedgang fra rekordåret 2021.

Nofir-sjefen bedyrer at det fortsatt er snakk om et “rekordår.”

Vedvarende
– Sett mot de foregående årene er gjenvinningen av fiskeri- og oppdrettsredskap fortsatt oppe i “all time high.” Det vi er spesielt fornøyd med er at mengden oppdrettsnøter, og kvaliteten på disse er vedvarende høy, slik at mer lar seg gjenvinne, sier Aleksandersen.

Han viser til at flere av de store oppdrettsselskapene har økt mengdene sine til gjenvinning betraktelig. Totalt fikk de inn 3.378 tonn oppdrettsnøter i fjor – av disse ble hele 80 prosent sendt videre til materialgjenvinning – en stor økning fra 2021 hvor tallet var 45 prosent.

– Det betyr at langt, langt mer kan bli om til nye produkter. Alt i alt er det kjempepositivt – for næringa og for miljøet. Vi er kjempefornøyde med at oppdretterne og produsentene av redskap er sitt ansvar bevisst. De skal ha mye av takken for at vi nå gjenvinner mer enn før.

Rekordstart på året
Nofir kan fortelle at starten på inneværende år er det mest aktive de noensinne har sett. Det jobbes døgnet rundt på selskapets fabrikk for å håndtere innkommende materialer – nå også fra andre land enn Norge.

Totalt har Nofir samlet inn 60.847 tonn redskap fra 2011 til og med 2022. Redskapet kommer i hovedsak fra Norge, men Nofir fikk i fjor også på plass avtaler på Island, Færøyene og Seychellene.

– Utviklingen er veldig positiv. Vi ser at produsentene er mer bevisste på hvilke materialer de bruker, og at oppdretterne er mer bevisste på hvilke produsenter de velger til sine redskap. Alt i alt gjør dette at mer kan gjenvinnes, sier Aleksandersen.

Han har ståltro på at 2023 kan bli nok et vekstår for gjenvinningsarbeidet.

– Vi er i gang med mange nye prosjekter, og ser at stadig flere ser verdien i det å gjenvinne – eller det å bruke gjenvunnede produkter. For næringa sin del tror vi dette bidrar til at flere får opp øynene for de store investeringene som gjøres i bærekraft i de blå næringene.

Foto: Nofir