India-stopp utsatt til 1. mars

Nyheter
0

Indiske myndigheter utsetter kravet om nytt helsesertifikat til 1. mars.

Dette kan innebære at eksport av sjømat, melk og melkeprodukter samt svin og svineprodukter stanser fra 1. mars. De nye kravene innebærer at Mattilsynet må bekrefte at eksporterte varer fra Norge er produsert i henhold til indisk lovverk.

iLaks rapporterte tidligere idag at et krav til et nytt sertifikat stanser norsk eksport av sjømat, meieriprodukter og svin til India. I det nye sertifikatet, innført ved nyttår, krever India at Mattilsynet bekrefter at varene er produsert i henhold til indisk lovverk.

Mattilsynet har sammen med ambassaden i New Delhi og Nærings- og fiskeridepartementet startet dialog med indiske myndigheter om hvordan vi kan få løst den utfordrende situasjonen. Det er enighet om å starte forhandlinger med indiske myndigheter om en avtale om vilkår for å kunne utstede sertifikater til India, melder Mattilsynet.

Tidspunktet for innføring av et nytt sertifikat avhenger av hvor raskt vi kan ferdigstille en gjennomgang av indiske krav, og om norske produsenter må sette i gang ekstra tiltak for å oppfylle indisk regelverk slik at sertifikater kan utstedes. Næringsorganisasjonene i Norge vil bli involvert i arbeidet. Mattilsynet vil starte arbeidet med å sammenstille en liste over produsenter som ønsker å eksportere til India «tidlig i 2023», heter det i meldingen.

Mattilsynet vil fortsette å utstede dagens sertifikat, men det skjer på eksportørers eget ansvar.