Mekon sikter på slakterier for ny vekst

Nyheter
0

Neste leveranse på Hitra.

Utstyrsleverandøren i Rørvik i Trøndelag, har hatt et vidt spekter av produkter for hele havbruksnæringen. Nå skal det satses mer på levering til lakseslakterier.

– Opp gjennom årene har vi levert til alle de ulike segmentene, være seg brønnbåter, avlusingsfartøy eller slakterier med mer. Et selskap som er i en vekstfase gaper kanskje over litt for mye, forteller gründer og daglig leder Ivar Sandneseng. Nå har de omstrukturert driften og fokuserer på utvalgte produkt.

– Fremover vil vi jobbe for å bli en foretrukket leverandør, spesielt opp mot støttesystemer til slakteri. I tillegg vil vi videreutvikle og løfte frem produkter for sjøsiden, som ringvaskeren, sier Sandneseng.

Gasellen senket tempoet
I fjor solgte Mekon ringvaskere, dødfiskkvern, filtersystemer og andre tjenester til fiskeri- og havbruksnæringa for drøyt 56 millioner kroner.

Fra det første driftsåret 2014 og helt frem til i fjor har de vært en lokal gaselle-bedrift, med positive resultater og doblet omsetning hvert år. Det var helt frem til i fjor, da ble det en stopp i veksten.

Merete Dille Løvmo, prosjektleder i Mekon. (Foto: Steve Hernes)

– Da vi startet opp sa vi at vi skulle være en gasellebedrift, og det hvert år. Det har vi også klart fra 2014 og frem til i fjor, sier prosjektleder Merete Dille Løvmo.

– Vi er nå på et nivå der det er vanskelig å doble omsetningen. Det kan hende salgstallene blir noe lavere i år, men resultatet omtrent det samme, sier hun.

Funnet sin plass
Utstyrsleverandøren har nå delt seg inn på tre ulike områder. I Rørvik ligger service og produksjon, mens engineering er lagt til Trondheim. Her har de nå fire ansatte som kun jobber som prosjektledere.

Dille Løvmo og Sandneseng forteller Mekon nå har funnet sin rettmessige plass mellom de største leverandørene til slakteriene. Her stiller de blant annet med filterløsninger, ensilasjeanlegg og transportbånd.

– Vår største leveranse på dette området var til SinkabergHansen sitt nye anlegg her i Rørvik. Det var en såpass ordre at vi kom oss velberget gjennom pandemien, sier Dille Løvmo.

Petter Løvmo, prosjektleder, Erik Moen Valø, serviceleder, Runar Moen Balstad, prosjektleder og Tito Nicollini, teknisk designer. Mekon.

Rammes av utsettelser
Neste ordre på blokka er leveranser til Mowis nye slakteri på Hitra. Turen går deretter til Island der de har fått oppdrag for Arctic Fish.

Flere selskap har varslet stans i planer om videre etablering eller utvidelser av sine slakterier, noe som også har påvirket Mekon, forteller Ivar Sandneseng.

– Vi er med og har fortsatt god dialog med en rekke kunder som skal bygge nye slakterier. Anbudsprosesser er satt på pause, men ikke avlyst. Det vil selvsagt føre til brems for leverandører, som er veldig avhengig av at den stabile veksten fortsetter og at det blir en stopp et år eller to, sier Sandneseng.

– Vi har et bra booket år. Når slakteriprosjektene settes på pause, er det for vår del prosjekteringen vi skulle gjort i år som blir utsatt. Det kan bety ett års forsinkelse i selve leveransen, sier han.

Målet er at selskapets serviceavdeling skal ha en stab på 15. I dag er det ansatt fem personer. Flere av de ble hentet fra Sømna, etter at AKVA Group nedbemannet sin landbase der.

Nylig ansatte de Erik Moen Valø som leder for serviceteamet. Serviceteamet er i disse dager ute på oppdrag med å installere vannfôringssystemer, som de har utviklet i samarbeid med ScaleAQ.

Kunne ikke vært i Trondheim
Ute i verkstedet har de denne dagen to elever fra den videregående skolen på to ukers utplassering. Agna Bukaité og Richard André Bakken. TIG-sveiseren, Matous Kadervak, er i gang med å sveise sammen en trommel.

Sveiser Matous Kadervak, i Mekons verkstedhall i Rørvik. (Foto: Steve Hernes)

– Jeg går første året på TIP-linja nå, og tenker kanskje å ta maritime fag neste år, så kanskje havner jeg til sjøs, smiler Bukaité. Sjøen lokker mange unge i Nærøysund.

– Vi må kjempe om lærlingene, så vi forsøker å være til stede på de aller fleste arenaene i skolen vi kan for å rekruttere. Det er stort sett elever fra teknikk- og industriell produksjon vi er ute etter. Når 70 prosent av dem vil til sjøs, da blir det en liten kamp om å få tak i de unge her ute, sier Merete Løvmo.

– Det er mange småetableringer her. Det er en mulighet og et marked her. Det er innafor å starte opp her, det er en positiv holdning til gründere i Nærøysund. Vi er flinke til å bruke hverandre. Det er store motorer i næringa som er viktige drivere i regionen, sier hun.

– Hadde vi startet opp Mekon i Trondheim, tror jeg ikke vi hadde lyktes. Her i Nærøysund har vi en heiagjeng med på laget. Folk er flink til å løfte hverandre, og næringsaktører som har vært med å løfte oss opp og frem, avslutter Merete Dille Løvmo.