Store prisgap i fallende marked.
– Det har vært en tøff uke. Dessverre. Masse usolgt fisk, det ligger fortsatt mye usolgt fisk på pakkerier og alle veier. Treg etterspørsel ute, og kundene kjøper ikke på spekulasjon, sier en trader til iLaks.
Han tegner et bilde med prisnedgang – på minst ti prosent fra sist fredag.
Fakta
– Det blir slaktet mye fisk, og den fisken vi slakter neste uke skal inn i romjulen. Jeg tør ikke kjøpe på 70+. Vi kjøper akkurat det vi skal ha, legger han til.
Svekkelse
Prisfallet kommer samtidig med fallende slaktekvantum, noe som tyder på en svekkelse på kjøpersiden.
– Det er mye mindre volum enn i peak-perioden i oktober. Røykeriene kan ha kjøpt inn en buffer tidligere. Det går mindre fisk nå. Men ferskmarkedet skal på plass nå, sier en selger ved et oppdrettselskap.
Inflasjon og nyordet krympflasjon gjelder også i dette markedet.
– Vi ser jo åpenbart porsjonpakninger som har gått fra 140 til 120 gram. Kjøpekraft er nok en hard realitet der ute, sier han og viser til galopperende strøm- og gassregninger til storkjøperne på kontinentet.
– Det er nervøst før den store uken (50 – red. anm.). Vi prøver oss på 71-72 kroner for 3-4, 74-75 kroner for 4-5, 78-80 kroner på 5-6 og 6+ ligger på 87-88 kroner, en får enda mer i Kina. Men jeg vet at Suempol og den gjengen der kjøper enda billigere. Vi har ikke solgt på dette nivået, understreker han.
Gap
Spread’en, eller prisgapet, er usedvanlig stor idag. Lite er gjort så langt.
– Jeg tror markedet har fått nok fisk. Prisene bikker under 70 kroner. En liten nedtur når volumet er såpass labert og prisene går feil vei. Det ble ikke etter forventningene. Og neste uke har full fem dagers slakteuke – da blir det trangt, sier en eksportør.
– Det er ikke urealistisk at prisen blir liggende mellom 65 og 70 kroner. Det er bra med fisk som er usolgt. Den skal selges den også.
– Du skal leite godt for å finne en kjøper idag. De henger ikke på greinene slik som juletrepynten idag, sier han oppgitt.
Lager
– Drittuke. Prisene har rast, sier en eksportør. Han viser til priser til oppdretter mellom 64 og 68 kroner (i Nord-Norge) for laks på tre til seks kilo.
– Det gikk ned. 12 kroner. Det har litt med at vi tar nok opp litt mer fisk enn det markedet skal ha. Og det blir fryst. Den blir ikke spist, de skal ikke bruke den, de tar den på lager. Industrien er ferdig, de har fått det de skulle ha, men ferskmarkedet har ikke dradd. Vi ble tatt på sengen av dette her, medgir han.
– Er det mange som har kjøpt på seg for mye fisk?
– Ja, blant annet oss. Vi har gått på store tap denne uken. Ingen hadde forventet dette her i uke 50. Men nå roer det seg ned før jul. Vi tar bare akkurat det vi skal ha. Det blir ikke noe gambling neste uke.