Polarplast retter blikket mot større kar i stål

Nyheter
0

Har lært av tidligere feil.

Inne på den gigantiske industritomta i Glomfjord er det gjødselproduksjon og elementer til solcelleindustrien som råder grunnen. På dette industristedet, snaut to timer kjøring sør for Bodø, har produsenten av plastrør og kar til oppdrett, Polarplast, funnet sin rettmessige plass. Nå skal de også satse mer på ståltanker. Små og store oppdrettskar skal bekles innvending med PE-plast.

– Vi tror vi har funnet en god løsning på våre nye ståltanker. Målet er å produsere tanker som er sterkere og smartere enn dagens standard. Det forteller daglig leder Lasse Willumsen til iLaks.

Ideen går blant annet ut på å behandle betongen på gulvet i et annet material, noe som gjør produktet enda bedre. Løsningen fant de etter å ha mislykket med et tidligere prosjekt, der de måtte behandle innsiden av tankene på nytt.

Lasse Willumsen, daglig leder i Polarplast. (Foto: Steve Hernes).

– Det var en smell som kostet oss noen millioner kroner, men vi lærte av det og gikk videre. Det var da vi fant en løsning basert på tradisjonell to-barrieres system, med galvanisert stål og PE-plast med økt styrke som skal gi merverdi for kundene, forklarer Willumsen.

– Det gir også en bedre overflate som er lettere å rengjøre, og har en jevnere flate i bunn. Noe som er en fordel for fiskens helse ved at det gir mindre oppsamling av fiskeavfall og fôr-rester i tankene, sier Willumsen.

Omskoleres til plastsveiser
Inne i hallen der stålarbeidet foregår, står Jørgen Rafaelsen (23). Han monterer sammen rør og støtter til en gangbane i stål. Den skal monteres i Mowi sin påvekst-avdeling, som ligger like ved. Under sveisemasken er Polarplast sin ferskeste medarbeider, 21 år gamle Vetle Svartis. Han tok fagbrev som industrirørlegger hos nabobedriften Bilfinger.

– Så langt syns jeg det er veldig bra her i Polarplast. Mye fine folk og variert arbeid, sier den ferske sveiseren. Nå er det kun stål Svartis får sveise, men om ikke lenge er også han skolert til å sveise plast.

– Det blir noe nytt og spennende som jeg aldri har gjort før, sier en forventningsfull Vetle Svartis til iLaks.

21 år gamle Vetle Svartis er selskapets nyeste blide ansikt. (Foto: Steve Hernes)

Trøbbel på andre siden av dammen
Polarplast hadde i lengre tid avtale med en større stålprodusent i USA. Det skulle vise seg å bli alt annet enn smertefritt for en liten aktør i Glomfjord. Det aktuelle prosjektet stod ferdig i 2020, men helt frem til nå har de slitt med ettervirkningene.

– Vi har lært av mange feil underveis. Blant annet å ikke samarbeide med leverandører veldig langt unna. Den amerikanske produsenten av ståltanker, feilet etter vår mening i det aller meste, sier Willumsen oppgitt.

– Stor avstand kan gjøre det vanskelig å få nøstet opp i feil som oppstår underveis. Samarbeidet med stålprodusenten valgte vi å bryte, selv om det smertet økonomisk. Når du handler med svært store bedrifter i USA kan kulturforskjellene være store, medgir han.

– I tillegg opplevde vi å bli vurdert som en liten mygg. Som om de ikke orket å ta tak i utfordringene vi hadde. Det var overraskende og skuffende, men nå er vi i ferd med å få en avslutning. Ser fremover og tar dette som en nyttig, men kostbar læreperiode, sier Willumsen mer optimistisk.

Bidrar med protein til verden
I avdelingen for plastsveis står Øyvind Andersen og Sven Martin Rendal. De setter sammen nye dødfisk-kasser for Helgeland Smolt. Ved den egenproduserte plasttanken ser Willumsen på Polarplast som en bidragsyter til å brødfø verden.

– Vi ser på oss som en aktør som ikke bare skal være miljøvennlig i det vi gjør, men også være med å løse miljøkrisen. Det skal vi gjennom å bidra til å bygge oppdrettsanlegg, på en enklere, billigere og så smart måte som mulig. Med det bidrar vi til en bærekraftig produksjon av proteiner for mennesker, slår Lasse Willumsen fast.

Øyvind Andersen setter sammen plastdeler som blir til dødfiskkvern. (Foto: Steve Hernes).

Bakgrunn fra torsk og rognkjeks
Selskapet ble etablert av oppdretterne Tor Arne Gransjøen og Kjell Lorentsen høsten 2013. Oppstarten var beskjeden, med kun to ansatte og en omsetning på 4,5 millioner kroner første året. Deretter skjøt omsetningen i været, og i år forventer de å omsette for 70 millioner kroner.

Det var gjennom jobben i Gildeskål Forsøksstasjon (Gifas), Willumsen ble kjent med eierne Gransjøen og Lorentzen. Fra 1997 til 2008 jobbet han annet som prosjektleder og lokalitetsansvarlig både med oppdrett av laks og torsk. Han var den første som gjennomførte forsøk med rognkjeks i 1999. Erfaringer med opp og nedturer i næringa fikk han også.

– Jeg tok en mastergrad i torskeoppdrett i 2012. Derfra så gikk det jo nedover. Så jeg vet jo alt om det å ikke lykkes også. Det var da jeg gikk i gang med å sveise plastrør, smiler Lasse Willumsen.