Havets Døgn ble ikke til på et par dager

Nyheter
0

Studentene ved Nord Universitet samler næringa.

Havets Døgn i Bodø er en årlig tradisjon for studentene ved havbruksdrift- og ledelse ved Nord Universitet. Det er seks ivrige, kvinnelige studenter som har utgjort kjernen i arrangementskomiteen. 24 år gamle Ellen Høvstad Vågen, fra Kristiansund, er andreårs student, og har tatt på seg lederjobben for gjengen.

– Vi tok på oss jobben med å arrangere Havets Døgn allerede i mars. Og det har vært mye jobbing, også gjennom hele sommeren og frem til nå, sier hun. Ved sin side har hun nestleder Ida Andrea Eriksen (20) fra Ballangen. Hun er akvakulturlæring, med erfaring fra sommerjobber hos Ballangen Sjøfarm.

– Målet med Havets Døgn er å knytte studentene tetter opp mot næringslivet. Selv skal jeg ut i en spennende praksisperiode, hos Scale AQ og Nordlaks, sier Eriksen som forteller at årets tema er «Et hav i utvikling».

– Temaet har blitt veldig aktuelt nå, etter forslaget om innføring av grunnrenteskatt. Hva vil det si for teknologiutviklingen og fiskevelferden, spør de to seg like før konferansens starter.

Ida Andrea Eriksen og Ellen Høvstad Vågen har alt på stell før konferansen starter. (Foto: Steve Hernes).
Et før og et etter 27. september

Det er blitt dagen for selve konferansen, som kickstartes av entertaineren Heine Totland. Ellen Høvstad Vågen ønsker nærmere tre hundre spente deltakere og foredragsholdere velkommen. Først ut er Nordlaks og Lars Fredrik Martinussen.

Studentene får et glimt av historien til landsdelens største familieeide oppdrettsselskap. Flere viktige milepæler trekkes frem, helt fra den spede begynnelse til status for den semilukkede løsningen, Hydra.

Grunnrenteskatten er umulig å omgå for første taler. Martinussen gikk hardt ut mot konseptet om en normpris på laks. Blant mange viktige milepæler, er den siste med dato 27. september, og stedet er Blaafarveværket.

Det er ett før, og ett etter den dagen, forteller Martinussen som gikk hardt ut mot en normpris på laks. Han er rimelig sikker på at forslaget om grunnrenteskatt ikke blir stående, men det gjelder å se fremover.

– Vi tror det blir bedre. Jeg ser for meg et Havets Døgn også i 2029. Vi Nordlaks har i hvert fall trua, slo han fast til stor applaus fra salen.

– Vi i Nordlaks har trua. Lars Fredrik Martinussen. (Foto: Steve Hernes)

Stevnemøter på rekke og rad
Når de unge møter næringa, er speed date viktig. Cermaq, ScaleAQ er noen av de som skal ha et tre minutters stevnemøte med håpefulle studenter.  Én av dem er førsteårsstudenten Elise Xinsi Ofstad. Hun har banket på døra til Nova Sea, representert med Siv Helberg og Marte Solheim Fossen. Studenten går rett på sak.

– Hva vil Nova Sea i fremtida, særlig med tanke på utvikling og bærekraft, spør hun. Svaret kommer kjapt fra de to utsendte fra Lovund.

– Vi har stort fokus på bærekraft. For 2025 skal vi rapporteres på FNs 17 bærekraftsmål. Vi er  veldig interessert i å hente inn ny kompetanse til Nova Sea, for å møte og rapportere på de kravene. Vi kommer til å legge føringer på hvordan vi skal jobbe, forteller Helberg som også vil vite mer om studenten.

Marte Solheim Fossen og Siv Helberg, Nova Sea, dater studenten Elise Xinsi Ofstad. (Foto: Steve Hernes)

– Hvem er du, og hva kan du tilby Nova Sea, spør Helberg.

– Jeg er veldig nysgjerrig, er interessert å lære og utvikle meg i en jobb, svarer Xinsi, og de neste to minuttene blir de på stevnemøte litt bedre kjent med hverandre. Det er flere beilere der ute.

Gorm Godset studerer økonomi, og har lagt godt merke til debatten om grunnrenteskatt.

– Jeg legger jo merke til den brede interessen det er for skatten. Det er viktige synspunkter som kommer fra næringen, så for meg har det vært veldig viktig å få delta her, sier Godset.

Kristian Ledal, Hans Kristoffer Huun og Gorm Godset.

Tredjeårsstudenten Hans Kristoffer Huun, fra Bergen forteller konferansen er veldig relevant for hans utdannelse og fremtid. Selv om han ikke helt har et klart ønske om hva og hvor han vil jobbe, har han så vidt begynt å se etter muligheter.

Kristian Ledal fra Finnøy, er godt kjent med næringa fra før.

– Jeg er fra ei øy med mye oppdrett i nærheten. Jeg hadde egentlig ikke tenkt å studere havbruk, men etter en sommerjobb i Mowi fikk jeg en god anbefaling fra driftslederen der om å studere havbruk. Jeg valgte å studere havbruksdrift- og ledelse, for jeg har et mål om å få en eller annen lederjobb i næringa der fremme, sier Ledal.

Det er duket for dagens hovedgjest, fiskeriminister Bjørnar Skjærans tale til ungdommen.

– Jeg er glad for å få muligheten til å snakke til dere. Det er mye jeg vi si ansikt til ansikt til dere. Jeg vil takke dere for at dere velger havbruksstudier, et av områdene jeg har ansvar for, innleder han.

Fiskeriminster Bjørnar Skjæran under konferansen «Havets Døgn» i Bodø. (Foto: Steve Hernes)

– Når jeg er ute verden og snakker om Norge som hav og sjømatnasjon, er det alltids noe jeg kommer tilbake til.

– Det handler ikke bare om våre naturgitte fortrinn, men også hvordan vi har lært oss bruke og mestre havet gjennom tidene, sier Skjæran og forteller at han har vært ute i kaldt farvann før. Nærmere bestemt da han forliste med en småbåt, og det var knapt fem grader i sjøen.

– Ombord en båt setter en sin lit til skipperen. Nå setter vi vår lit til dere som studenter. Ungdommens verdier vil prege framtidas verdier, sier Bjørnar Skjæran til ungdommen.

Bobler i vente
Arrangørene kan puste lettet ut i det de siste gjestene forlater konferansesalen. Leder for Havets Døgn, Ellen Høvstad Vågen, er godt fornøyd.

– Det som har vært mest stressende for oss er nå heldigvis over, og det har gått knirkefritt. Litt sånn småting her og der er det jo, men det er sikkert bare noe vi i styret har lagt merke til. Vi har opplevd et veldig bra engasjement, både fra studentene, foredragsholderne og bedriftene som har vært til stede, sier hun.

– Vi er veldig fornøyd hvordan dagen har gått. Nå er det klart for en treretters bankett og bobler i glasset, smiler en svært fornøyd leder for Havets Døgn, Ellen Høvstad Vågen.

Stine Elise Thores, Ellen Høvstad Vågen, Julie Kvarv, Ida Andrea Eriksen, Gunn Elise Lauvsnes og Marthe Heggdal Flore. (Foto: Steve Hernes)