I forbindelse med de mange kraftige reaksjoner som har kommet på regjeringens forslag til økt beskatning av norsk havbruk, valgte Senterpartiets nestleder og statsråd, Ola Borten Moe, å uttale blant annet følgende:
«Det er viktig at mer av de store verdiene som blir skapt i norske fjorder og langs den norske kysten, blir igjen i Norge, i stedet for at de sendes ut av landet til multinasjonale selskaper og utenlandske investorer. Jeg mener det er rett og rimelig at vi nå tar noe av dette overskuddet og beholder det i Norge, til bruk for det norske fellesskapet».
Ett av de selskap som eventuelt rammes av den økte skatten på 40 prosent er Cermaq Norge, som eies av Japanske Mitsubishi Corporation. I følge deres administrerende direktør i Norge, Knut Ellekjær, har de stanset investeringer i nord-Norge på fire milliarder kroner, som ville gitt 300 nye arbeidsplasser. Eier av Cermaq, Mitsubishi Corporation, har de siste fem år tatt utbytte en gang, og det var på 700 millioner kroner.
I følge oljefondet sin hjemmeside har oljefondet cirka 630 milliarder kroner i aksjeverdier i japanske selskap, inkludert aksjer for cirka 4,8 milliarder kroner i Mitsubishi Corporation.
Det kan jo være at det finnes politikere i Japan som tenker som Ola Borten Moe, og mener at verdier som blir skapt i Japan bør bli igjen i Japan i stedet for å sendes til for eksempel Norge.
Hvis vi tenker oss at oljefondet i fremtiden får et årlig utbytte fra sine japanske investeringer tilsvarende fire prosent av dagens verdi, så tilsvarer det en årlig utbetaling på 25 milliarder kroner. Hvis japanske politikere velger å høre på Borten Moe og den norske regjering, så kan det jo være at de synes det er helt ok å holde tilbake årlig samme prosentvise beløp, tilsvarende ti milliarder kroner i mitt enkle eksempel, av de verdier som tross alt er skapt av japanske selskap?
Japan er kun ett land hvor vi via Oljefondet er stor eier, og investeringen i Japan utgjør kun cirka fem prosent av fondets totale investeringer. Hva gjør vi hvis det også finnes Borten Moer i andre land som nå har fått en god ide?
I følge finansministeren skulle den nye grunnrenteskatten tilføre fellesskapet årlig 3-4 milliarder kroner i økte inntekter, men er det nok i forhold til å risikere tap av anseelse og tilsvarende proteksjonisme fra andre land?