Det har gått fra vondt til verre.
Atlantic Sapphires aksjekurs faller 44,6 prosent, til 7,13 kroner, etter at selskapet mandag morgen meldte om økt dødelighet og forsert slakting av fisk med en snittvekt på beskjedne to kilo.
Slakt av småfisk betyr lav prisoppnåelse og høye driftskostnader per kilo. Det betyr som regel også underskudd.
Les også: Økt dødelighet tvang Atlantic Sapphire til å forsere slakt
Halvbygget
– Selskapet har aldri tjent penger, og man vet ikke om de kommer til å gjøre det, sier analytiker Christian Nordby i meglerhuset Kepler Cheuvreux til E24.
Han peker på at selskapet må få til å gå i null på driften for å få et banklån fra DNB. Lånet skal finansiere andre byggetrinn ved det store oppdrettsanlegget som ligger en times biltur fra Miami.
– Klarer de ikke det, står du med halvbygget fase to og mangler egenkapital, sier Nordby.
Han sier at Atlantic Sapphire skal få 130 millioner dollar i banklån, hovedsakelig fra DNB, for å fullføre utbyggingen av fase 2 av Florida-anlegget, en utbygging som er godt i gang.
Reduseres
– Om det ikke får lånene, blir det umulig for selskapet å fullføre utbyggingen av fase 2 uten friske penger. Med økt dødelighet reduseres håpet for å få banklån, sier Nordby til DN.
Hvis bankene sier nei til å låne selskapet penger er neste alternativ å hente mer egenkapital over børs.
– Spørsmålet er om det klarer å hente penger, og til hvilken kurs. Det er gjenstår å se, sier Pareto-analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen til DN.
Sviende tap
I slutten av juni hentet det landbaserte oppdrettselskapet 1,2 milliarder kroner i ny egenkapital, på kurs 20,50 kroner. Nå sitter de aksjonærene som deltok i emisjonen, deriblant Nordlaks og Petter Stordalen, igjen med totalt 460 millioner kroner i aksjeverdier.
Atlantic Sapphires totale egenkapital prises nå til snaue 1,1 milliarder kroner på Oslo Børs.