I fremtiden vil forbrukere og myndigheter stille strengere krav til verdens matproduksjon. Kunnskap om påvirkning på klima, miljø og natur fra ulike produksjonsformer av laksefisk er nødvendig for at forbrukere og myndigheter kan ta kloke valg fremover.
Havbruksnæringen legger milliardinvesteringer i teknologiutvikling knyttet til nye produksjonsformer for produksjon av laksefisk. Hva skjer med sjømatnæringens totale påvirkning på klima, miljø og natur når landbasert produksjon øker, når flytende anlegg i sjø lukkes i større grad og når havbruk flyttes ut på det åpne hav, sammenliknet med den tradisjonelle effektive åpne merdproduksjonen?
Det finnes ikke i dag en total evaluering av påvirkningene de ulike produksjonsformene, for oppdrett av laksefisk, har på klima, miljø og natur. FHF-finansierte prosjekter har tidligere utredet konsekvenser av å flytte norsk lakseproduksjon på land. De har også kartlagt effekter av næringssalter, organisk materialer og muligheter for å utnytte disse.
Nå er det viktig å få kartlagt konsekvensene av endrede produksjonsformer slik at utviklingsløpene går i riktig retning og myndighetens reguleringer er kunnskapsbaserte. Disse og andre omlegginger i produksjonen er viktig å evaluere systematisk og grundig frem mot 2050.
All næringsvirksomhet påvirker omgivelsene. FHF har derfor lyst ut forskningsmidler for å evaluere påvirkningen de ulike produksjonsformene har på klima, miljø og natur. I dag gjøres det vurderinger rundt nye rammebetingelser for de ulike produksjonsformene. Fremtidens rammebetingelser for etablering og drift kan bli ulik for de ulike produksjonsformene siden de har ulikt fotavtrykk. Det vil endre den totale virkningen denne formen for matproduksjon har på klima, miljø og natur. Økt kunnskap om dette vil ha betydning for næringens veivalg fremover og forbrukerens valg av produkt.
Målsettingene for det utlyste prosjektet er å evaluere påvirkninger på klima, miljø og natur fra produksjon av laksefisk ved realisering og drift av ulike produksjonsformer i Norge. Det skal også utvikles ulike langsiktige scenarier frem mot 2050 ved dagens og fremtidig produksjonsnivå og ved ulike produksjonsformer der man har tatt hensyn til både sosial og økonomisk bærekraft.
For at prosjektresultatene skal være næringsnyttig vil forskningsprosjektet ha et sterkt søkelys på konkrete resultater. Det skal synligjøres verdier for den totale effekten for hele produksjonen, og spesifikke effekter per kg produsert laksefisk. Livssyklusanalyser for anleggsteknologi og produksjonsformer skal også inkluderes. På denne måten kan sjømatproduksjon lett sammenliknes mot annen matproduksjon. Det vil føre til at både forbrukere og myndigheter kan ta miljøvennlige valg når mat kjøpes inn.
Når en vet at akvakultur er en konkurransedyktig matproduksjon vil en slik konkret dokumentasjon være svært nyttig for sjømatnæringen. I en verden der matsystemene endrer seg og i større grad lukkes både til lands og til vanns er det avgjørende at påvirkningene fra systemene er innenfor naturens tålegrenser.