Ny ILA-mistanke aktualiserer forsyningsgraden av lakserogn

Nyheter
0

Er det nok rogn tilgjengelig i Norge?

Mandag ble det kjent at Grieg Seafoods stamfiskanlegg ved Kilavågen i Suldal kommune har mistanke om infeksiøs lakseanemi (ILA). I vår rapporterte AquaGen om ILA-påvisning på stamfisk ved lokaliteter i Ørsta og Heim. Noen få måneder tidligere meldte SalMar om ILA ved lokaliten Reistad i Rauma kommune, Møre og Romsdal.

Benchmark, som eier de to rognleverandørene Stofnfiskur og SalmoBreed, har tidligere gitt uttrykk for bekymring for Norges selvforsyning av rogn.

Rudi Ripman Seim, Benchmark Genetics. FOTO: Benchmark Genetics

– Jeg skal være forsiktig med å kommentere andre aktører direkte, men denne produksjonen er jo en sesongbasert produksjon. Våre kommentarer tidligere har i hovedsak vært knyttet til «off season» kapasiteten, altså den delen av året hvor tradisjonell rognproduksjon ikke kan levere, bemerker Rudi Ripman Seim, direktør for produksjon i Norge og global fiskehelse i Benchmark, til iLaks.

Sesongbasert
– Generelt får vi høre fra myndigheter at det er nok rogn i Norge, da hver av de cirka 40 tillatelsene har krav om å produsere minimum 35 millioner rogn hver årlig. Det hjelper lite da mesteparten av disse tillatelsene blir brukt til å produsere sesongbasert rogn. Rapporteringen til Fiskeridirektoratet er årlig, men her i juni ble det sendt et brev til alle aktører med stamfisktillatelser hvor de for første gang ber om informasjon om produksjon og leveringer per måned. Altså ser det ut til at det er bevegelse i saken, sier han videre.

Salmobreed Salten. Foto: Benchmark

I brevet fra Fiskeridirektoratet, datert 1. juli, fremgikk det at «økt produksjon av smolt og postsmolt i resirkuleringsanlegg (RAS) på land, som gir muligheter for flere rogninnlegg i året, samt regelverksendringer pga ILA og nye krav til eksport av rogn, har medført at flere stamfiskaktører har startet eller planlegger landbasert stamfiskproduksjon i større grad, som gir økt biosikkerhet samt gir muligheter for åprodusere rogn hele året. For at Fiskeridirektoratet skal kunne ta hensyn til endringene i næringen, er vi avhengig av å kunne få inn tilstrekkelig med opplysninger om stamfiskdriften og rognproduksjonen hos stamfiskaktørene.»

Import og eksport
«I henhold til akvakulturdriftsforskriften § 45 skal alle akvakulturanlegg for stamfisk på land rapportere årlig om bl.a mengde rogn produsert og levert. Det fremgår imidlertid ikke av rapporteringene hvor mye rogn som produseres utenfor ordinær strykesesong, såkalt «off season» rogn, i perioden fra og med 1. juni til og med 30. september. Naturlig strykesesong har tradisjonelt vært fra oktober-februar/mars, men der stamfiskanleggene etter det vi kjenner til har klart å forlenge sesongen ved å levere rogn/yngel til settefiskanlegg frem til perioden mai/juni. Fiskeridirektoratet har i tillegg behov for å innhente opplysninger om stamfiskaktørenes import og eksport av antall rognkorn, som gir et helhetsbilde av rognsituasjonen i Norge og utenlandsmarkedet per i dag.»

Med dette bakteppet ba Fiskeridirektoratet i brevet om en oversikt fra alle rognprodusenter om opplysninger om antatt «off season» rognkorn levert, samt importert og eksportert de siste tre årene.