Bluegreen tester Marine Donut i Canada

Nyheter
0

Prøver ut smultringen i liten skala.

Onsdag morgen ble det kjent at SalMar og Bluegreen samarbeider for å realisere det lukkede smultringformede oppdrettsanlegget Marine Donut. Uttesting er allerede i gang i Øst-Canada.

En modell av det lukkede oppdrettsanlegget ankom St John’s, Newfoundland, i slutten av august for å bli testet på en oppdrettslokalitet, med det endelige målet å bygge en fullskalamodell om to år.

– Vi jobber med en bassengtest av en skalamodell og forhåpentligvis sjøtester av en fullskala i sjø i løpet av 2024, forteller Nils-Johan Tufte, konsernsjef i Bluegreen, til iLaks. – Vi kjører samme løp som i Norge, men ligger litt bak, legger han til.

1:10
– Vi snakker fortsatt med forskjellige oppdrettere for å samarbeide om sjøforsøk med eksisterende lisenser. Vi har også snakket med regulatorer og offentlige etater om søknad om lisenser selv. Den første fasen er å teste 1:10-modellen for de unike miljøforholdene som bølger og tidevann i Newfoundland, Nova Scotia og New Brunswick, sier Mark Lane, tidligere administrerende direktør i Newfoundland Aquaculture Industry Association, på vegne av Marine Donut utvikler, Bluegreen Group.

Marine Donut er en semi-lukket oppdrettsenhet formet som en smultring, som i full skala har en kapasitet for en million fisk opp til ett kilo avhengig av bruken som post-smoltanlegg eller matfiskanlegg. Hovedstrukturen er laget av polyetylen med høy tetthet (HDPE) som fungerer som en tett barriere mot det ytre miljø for å hindre luseangrep og smitte i planten.

Marine Donut modell 1:10. Foto: Bluegreen

Bamble-baserte Bluegreen Group har etablert et eget selskap, Bluegreen Canada, for å introdusere lukket oppdrettsteknologi til laks i Nord-Amerika.

Tøft miljø
– Vi er glade for å introdusere løsningen vår til provinsen Newfoundland og Labrador med full hensikt om å skalere til andre jurisdiksjoner over hele Amerika, sier Nils-Johan Tufte.

Newfoundland har et spesielt tøft miljø for oppdrett av laks. Biologisk og miljømessig motvind reduserte provinsens lakseproduksjon med seks prosent til 14.167 tonn i 2019 fra året før. Dette sank ytterligere, med omtrent 45 prosent, til 7.802 tonn i 2020.

– Jeg er overbevist om at Bluegreens Marine Donut har et enormt potensial for å redusere biologisk, miljømessig og politisk press, sier Lane.