– Romsligere trommel gir bedre vask.
Denne uka kom den nye, og ikke minst store notvaskeren på plass ved ScaleAQ på Hitra. Ørsta-firmaet PE Bjørdal har levert det som trolig er verdens største notvasker, med en trommel på 70 kubikkmeter.
Notvaskeren er under levering også andre steder, men ScaleAQ er trolig de første som har tatt den i bruk. Bent Einar Nordvik hos ScaleAQ, er godt fornøyd med første vaskerunde.
– Det gikk kjempebra med første vask. For oss var det også litt spennende, siden det er langt mer avansert betjeningspanel på denne enn de andre. Det har vært en del intern opplæring forkant, sier Nordvik.
Nye rutiner må på plass
Med en not på 25 tonn, og med ti tusen liter vann, nærmer det seg 60 tonn som sirkulerer inne i maskinen. Ei not i HDPE tar vesentlig større plass enn ei not i nylon.
– Den andre vaskeren vi har tar 52 kubikk, mens den på kun 30 kubikk er nå flyttet ned på kaia, og får kanskje annen eier. I sin tid synes vi den på 30 kubikk var veldig stor, minnes Nordvik med et smil.
På anlegget ligger nå drøyt 300 nøter, både nye og de som er inne til vask. Nordvik forteller at de i rekordåret hadde opp mot 650 nøter og lusepresenninger.
Raymond Langås forteller de nå diskuterer hvilke interne rutiner og instrukser de skal bruke på den nye vaskeren.
– Vi bør nok være minst tre mann. Én må styre krana, og det må to til for å håndtere stroppene. Når de er såpass store, blir de veldig tunge. Det er det å få nota opp som er den tyngste jobben, forklarer de.
– Det tar alt fra halvannet til åtte timer å vaske ei not. Denne nota ville vi vanligvis brukt åtte timer på, i går brukte vi kun seks timer. Kanskje kan vi gå helt ned til fire timer, sier Langås.
Renere nøter
Ute ved notvaskeren, forteller Nordvik om de andre fordelene med denne typen.
– Den er en del dypere enn de andre, så vi har fått den sikret rundt med gjerder og gangbaner, det letter arbeidet. Det er laget et tak her som vi kan stå under mens vi løfter. Nå tar det om lag 30 minutter å fylle vaskeren med vann, forklarer Nordvik.
Leder for avdelingen på Hestnes er Vidar Skarpnes.
– Det betyr jo at vi kan håndtere de største nøtene i markedet. Vi håper også det blir en mer effektiv vask, med renere nøter. Det er jo nesten som en lærer seg hjemme – mindre klær i maskinen gir en bedre klesvask, smiler Skarpnes.
Hardt, men godt håndverk
Etter at den er vasket og tørket, skal den inn i bøteriet. Nå er det drøyt 20 ansatte i full sving med å bøte to nøter, på standard 157×15 meter. De er drøyt 30 ansatte, der det er flest som er sysselsatt i bøteriet. Et tjuetalls ansatte håndterer nå nøter som skal bøtes.
– Dette er et hardt, men godt håndverk som gjøres her inne. Det går normalt med mellom 60 og 100 arbeidstimer før å bøte ei not. Det har vært lett å få tak i folk, og spesielt bra er det at nær 90 prosent er bosatt på Hitra og Frøya, sier Rimol.
Rimol med flere, har vært her siden notservice ble etablert i sin tid, den gang som Hestnes Offshore & Aquaservice.
Rimol forteller de har planer om å utvide anlegget her på Hestnes. Trolig blir det bygd en helt ny hall, og det kan bli flere ansatte og nøter her etter hvert.