Planlegger milliardinvestering: Helgeland Smolt vil bygge storsmoltanlegg for offshore-oppdrett

Nyheter
0

Vil følge eierne til havs med postsmolt på opp til to kilo.

«Helgeland Smolt, i samarbeid med Overhalla Betongbygg og SMJ Aqua, arbeider sammen med å utvikle neste settefiskanlegg for Helgeland Smolt. Anlegget som planlegges vil ha fokus på god biosikkerhet og bestå av 12 separate RAS-avdelinger med samlet karkapasitet på cirka 50.000 kubikkmeter. Investeringen til over en milliard kroner vil være den største i selskapets historie», skriver Helgeland Smolt på sin Facebook-side.

«I full drift vil anlegget årlig kunne produsere om lag 6.000 tonn smolt fra 500 til 2.000 gram, og bidra til at Helgeland Smolt samlet kan gi eierbedriftene god tilgang på tilstrekkelig antall kvalitetsmolt slik at disse kan delta i utviklingen av havbasert oppdrett og fortsatt holde seg i norgestoppen.»

Les også: Disse tre havområdene er blinket ut for offshore oppdrett

Helgeland Smolts største eier, med 73,6 prosent av aksjene, er Nova Sea. En annen oppdretter med ambisjoner om oppdrett langt til havs, Lovundlaks, eier 16,4 prosent av selskapet. En tredje oppdrettsaktør, Gildeskål Forskningsstasjon, er også med på eiersiden, med fem prosent av aksjene.

Helgeland Smolt sitter på to ulike lokaliteter med tillatelse til å produsere 6.000 tonn per år. Administrasjonen og styret i selskapet vil i høst fatte en beslutning hvilken lokalitet skal bygges ut først.

Forventet byggestart vil være høsten 2022 med tomtearbeider og fra våren 2023 med anlegget, fremgår det av innlegget.

Illustrasjon: Overhalla Betongbygg