Midt i steinen ligger en lasernode.
I formiddag ble grunnsteinen til Stingray-bygget, i Wenberg Innovation Park på Fauske, lagt ned. Steinen, eller rettere sagt en pen sort eske med glass-lokk, ble pent og pyntelig plassert med kranbil av kommunens ordfører, Marlen Rendall Berg.
Inne i den sorte eska var det, foruten et passende portrett av Geir Wenberg og John Arne Breivik, også dagens avis, men ikke minst et eksemplar av Stingrays lasernode. Noden, som blir støpt inn i byggets grunnstein, har stått i sjøen her ute i fire og et halvt år. Den har angivelig skutt i overkant av 16 millioner lakselus.
Sunnmøring som sovner lett
Den sterke veksten for Stingray Marine Solutions i Nord-Norge, aktualiserte etablering av egen avdeling i landsdelen. Samarbeidet med Wenberg Fiskeoppdrett siden 2018, gjorde at Stingray valgte Fauske, fortalte daglig leder John Arne Breivik i Stingray til de fremmøte på Wenberg Innovation Park.
– Steget vi tar med å etablere Stingray avdeling Nord-Norge er ikke tilfeldig på noen måte. Det er et resultat av tett samarbeid over flere år, og vi fikk presentert et opplegg her som nesten var for godt til å være sant. Det var iallfall så godt at vi sa; dette skal vi være med på, sa Breivik.
Bygget er såkalt Breeam-sertifisert, og det første industribygget i laksenæringa med sertifiseringen. Prislappen ble om lag to millioner kroner ekstra med denne sertifiseringen.
– Det er en investering vi vil få igjen på sikt, selv om husleia blir noe dyrere, og er i forhold til våre ambisjoner om grønn satsing, forklarer Wenberg.
– Til og med en sunnmøring klarer å legge seg til for å sove om kvelden, selv om det blir en del dyrere med Breeam, men det er det eneste rette å gjøre. Vi skal sammen sette standarden i oppdrettsnæringa, og sørge for at våre barnebarn arver en enda mer fremtidsrettet næring, mener John Arne Breivik.
Ikke for hvem som helst
Stingray-bygget er det første tilskudd på området på drøyt 50 mål som Geir Wenberg disponerer. Fortsatt er 30 av dem ikke tatt i bruk ennå. Det er heller ikke hvem som helst han vil slippe til her. Helst foretrekker han teknologibedrifter, men det er ikke et must. Det som er et krav, er at de skal være fremtidsrettet og miljøvennlig.
– Vi skal ikke ha inn noen her som ikke evner å tenke fremover. Det må også ha fokus på det grønne. Det er eneste måte å møte fremtiden på. Alt av bygg og infrastruktur skal være miljøsertifisert, i den grad det lar seg gjøre, slår Wenberg fast.
– Det er jo mange næringsarealer og bygg med ledige lokaler, både i Salten og landet forøvrig. Når dere er så selektive, er dere villige til å la det stå tomt lenge før den rette leietaker kommer?
– Jeg er sikker på at vi får det til. Det er ofte slik med oss mennesker, at dersom det ikke er tilgjengelig for alle, er det gjerne dit vi vil. Det er vanskelig å komme inn døra. Det er den følelsen vi ønsker å skape her, sier Wenberg.
Utleieren forteller de er i dialog med et par nye aktører, som kanskje kan være klare til høsten, uten å være mer konkret på hvem det er.
– Det er aktører i oppdrettsnæringa. Litt som Stingray, men med annen teknologi og andre produkter. Det at Stingray kom hit vekket en interesse for innovasjonsparken, forteller Geir Wenberg.
Gratis for unge idémakere
Stingray-bygget skal stå ferdig i løpet av første kvartal neste år. Da vil 10-15 personer være ansatt, mens det i løpet av første driftsår kan bli opp mot 25 ansatte.
– Målet er å få kompetansefolk til å møtes på tvers av bedriftene. Da skapes kanskje enda mer nytt. Noe annet jeg også har tenkt mye på i det siste, er de unge som har en eller annen idé. At vi har et område her de kan være helt gratis, for å sitte å jobbe og kan møte andre som med ideer og lyst til å skape noe, sier Wenberg.
– Vi kan laks, og det er det vi er gode på. Hvorfor skal vi jobbe med dette? Dette området ble for en del år siden lagt ut for salg. Området har vært preget av at alt ikke har vært på stell, det har ikke sett spesielt bra ut. Så selv om vi ikke hadde noen konkret plan, følte vi det var rett å kjøpe området. Vi vokste tross alt opp på naboeiendommen, forteller Geir Wenberg.
– Det blir nå en oppgradering som vil bli en perle i løpet av relativt kort tid, sa Wenberg før grunnsteinen skulle på plass.
Med den introduksjonen på plass, var det en smilende ordfører, Malen Rendall Berg, som satte seg i krana, og plasserte grunnsteinen på rett sted.