Åpnet ny fabrikk i dag: Kutter 1.000 tonn kobber i notbeskyttelse

Nyheter
0

I forbindelse med åpningen av deres nye fabrikk torsdag sa lovet Steen-Hansen-sjef Svein Ove Rabben at allerede inneværende år skal bruken av tungmetaller i produkter for notbeskyttelse reduseres med hele 1.000 tonn, og de produktene med svært høyt kobberinnhold skal fases ut.

Vi skal klare dette, fordi vi i seks år har satset på produktutvikling av fullgode alternativer, og fordi vi har fått på plass et moderne produksjonsanlegg spesialtilpasset kobberfri impregnering, sa Svein Ove Rabben til de fremmøtte ved den nye fabrikken på Hylkje, like nord for Bergen, torsdag.

I mange år har de mest populære produktene fra Steen-Hansen inneholdt opp mot 30 prosent kobberoksid, som brukes for å holde begroing borte fra oppdrettsnøtene. Noe av dette har havnet under oppdrettsanleggene hvor det kan gjøre skade på bunnfaunaen.

Den nye fabrikken ligger på Hylkje, like utenfor Bergen. Foto: Steen-Hansen

De nye alternativene har allerede vært i bruk siden høsten 2021 og demonstrert at man kan oppnå minst like god beskyttelse som med tradisjonelle impregneringer. De er designet for rask nedbrytning i sjøvann, og utgjør dermed ikke den samme risikoen for miljøet. I tillegg er bindemidlene som blir benyttet slik at noten kan materialgjenvinnes istedenfor deponering eller brenning etter bruk. I det hele er miljøavtrykket kraftig redusert.

Den nye fabrikken har egne linjer og teknologi for å produsere disse produktene, og kapasiteten for levering mangedobles. Åpningen ble høytidelig markert som et nytt og viktig kapittel i selskapets 90-årige historie. Satsningen gjenspeiler troen på forebyggende groebeskyttelse og en mer miljøvennlig fremtid for havbruksnæringen.

Steen-Hansen er globalt ledende innen impregnering og coating for havbruk, og tilbyr både kobberreduserte og kobberfrie produkter for notbeskyttelse. Selskapet produserer også spesialiserte malingssystemer for industrien, tekstilbeskyttelse, passiv brannbeskyttelse og overflatebehandling med et særskilt fokus på miljø. All produksjon og produktutvikling skjer i Norge, med et salgs -og distribusjonsnettverk i alle større akvakulturmarkeder.