De to var aldri i tvil om at det var lakseoppdrett på Helgeland som var tingen

Nyheter
0

Reiste til Nova Sea i Meløy for å ta læretida.

Det er omtrent blikkstille på fjorden og sola skinner i Engavågen i Meløy. Lærlinger og ansatte i Nova Sea skal vise frem lokaliteten Isbergan. Her er sola som skinner synlig kun kort tid, noe som har gitt lokaliteten kallenavnet «skyggenes dal».

Isbergan ligger kun et par hundre meter fra land, med bratte skråninger rett opp fra vannkanten. Få meter fra land blir sjøen brådjup. Under merdene er det fra to til tre hundre meter djupt. Isbergan er et passende navn. Lokalitetsbåten «Slottholmen» kaster loss, og Emilia Lundeby (18) setter kursen mot Isbergan.

Emilia Lundeby er lærling i Nova Sea. (Foto: Steve Hernes)

Fast jobb venter allerede
Emilia Lundeby skal ta fagprøven før sommeren, og når sannsynligvis har bestått den, venter en fast jobb i Nova Sea og ved landbasesn på Engavågen.

– Om ikke driftsleder Ådne Karsen plutselig ombestemmer seg, er jeg rimelig sikker på at jeg jobber her fra høsten, smiler Emilia Lundeby og får et bekreftende nikk fra Karlsen.

– Jeg syns det alltid har vært spennende med fiskeoppdrett, og liker veldig godt å jobbe ute. Valget om å gå akvakulturstudiet var derfor enkelt å ta, ikke minst når det stod ferdig en splitter ny skole i Brønnøysund. Jeg gikk på det aller første kullet der i 2018, sier Lundeby.

Ådne Karlsen er driftsleder ved landbasen i Engavågen. (Foto: Steve Hernes)

Har allerede rekruttert lillebroren
Året etter dukket en annen brønnøyværing opp på Campus Blå, 18 år gamle Magnus Ibsen Iversen.

– Jeg bestemte meg allerede i åttende klasse, da det gikk rykter på bygda om at det skulle komme skole for havbruk her i Brønnøysund. Jeg har en lillebror som også vil å søke Campus Blå når han går i tiende klasse.

Egentlig er han lærling på en annen lokalitet, Djupvik, men siden den er brakklagt er han leid ut til Isbergan en periode. At de nå er to lærlinger som jobber sammen, gjør gjerne arbeidsdagen triveligere.

– Jeg har nå lærte mye både ute i praksis det første året, og ikke minst det året jeg har vært lærling her, også har jeg veldig lyst til å jobbe her på Helgeland, sier Ibsen Iversen. Han ser for seg å gå videre med utdanning også etter læretida, men er ikke helt bestemt på hvilken retning ennå.

Ute på lokaliteten står dagens arbeidsoppgaver og venter på de to lærlingene. Lokalitetsleder Arve Fossen forteller de har hatt en rolig og fin vinter for folk og fisk i de ni merdene på lokaliteten.

– De to lærlingene fra Brønnøysund med sin umiskjennelige syngende dialekt, har nok også en beroligende effekt på fisken vår, smiler Fossen og får full støtte i sine antagelser av de andre.

– Vi får god opplæring da, sier Ibsen Iversen som skryter av sin veileder.

Les ogsåNytter ikke å fryse på hendene når haneføttene strammes, selv om det bare er fire grader i sjøen

Emilia Lundeby og Magnus Ibsen Iversen.

Coaches rolig fra sidelinja
«Slottsholmen» legger til ved merdekanten, og det er klart for dagens arbeidsoppgave. Lokalitetsleder Fossen følger nøye, men stille med i bakgrunnen når de går i gang med  å stramme haneføttene. Med god coaching kan de gjerne erfare og gjøre litt feil, før han trår til med litt forklaringer fra sidelinja. Det lærer de godt av. Dette har Fossen god kontroll på.

Emilia Lundeby er klar for en tilværelse med pendling mellom Meløy og Brønnøysund fra høsten. Allerede har hun skaffet seg samboer, og sammen har de to kjøpt seg hus på hjemstedet. Nå kan den målbevisste jenta se fram til både fast jobb og renteavdrag fra høsten. Lundeby er mer usikker på om det frister å slite skolebenken fremover.

– Jeg har uansett kommet inn på fagskolen ved Campus Blå fra høsten, og det er en utdanning jeg kan ta ved siden av jobben her. På sikt kan jeg kanskje utdanne meg mot å bli driftsleder eller noe slikt, men liker aller best å være ute på anlegg, så her vil jeg uansett være noen år først, sier hun.

Deres faglige veileder er lokalitetsleder Arve Fossen. Han kommer med noen beroligende ord om framtida, når han forteller til de to at de er såpass unge og har så god tid, at de ikke trenger å begynne å stresse med verken høyere utdanning eller fagskoler. Nå skal de bare nyte de kommende vårdagene ute på fjorden.

Arve Fossen følger godt med når jobben skal både læres og gjøres. (Foto: Steve Hernes)