– Det er dette som har vært i min brors og mitt DNA.
Eide Fjordbruk etablerer nå eget salgsselskap for å fronte den nye karbonnøytrale laksen, og skal ansette en supply chain manager. Daglig leder i Eide Fjordbruk, Sondre Eide, ønsker ikke å røpe navnet på det nye selskapet ennå, siden alle planer ikke er ferdige og før hele organisasjonen informert og involvert.
– Vi har holdt på i godt over et år med utviklingen av karbonnøytral laks. Eget salgsselskap er et naturlig skritt på veien videre. Skal vi sende fisk ut av Norge, må vi ha et eksportnummer, og da kreves det en viss kompetanse internt i bedriften. Det er viktig å ha den relasjonen ut til markedet, sier Sondre Eide til iLaks.
Det er mange veier som fører til rom
I sin beskrivelse av det nye salgsselskapet, forteller Eide Fjordbruk at de mener fremtidens matproduksjon bør være karbonnøytral. De vil skaffe sunn og bærekraftig sjømat til dagens og fremtidige generasjoner. Derfor tilbyr de karbonnøytral sertifisert laks og ørret til sine kunder.
– Vi er ikke nødt til å selge eller eksportere fisken selv. Derfor ser vi ikke bort fra et samarbeid med andre eksportører og slakterier. Derimot er det en del faktorer vi må ha kontroll på selv.
– Vi har bygd et produkt, og ser at dette er noe vi må ha i eget hus for å komme effektivt ut til kunden. Her må vi hente en ressurs utenfra. Det er flere veier til rom. Vi bygger stein på stein, og har ikke dårlig tid, men jobber langsiktig med dette, sier Eide.
Eide Fjordbruk slaktet om lag 16.000 tonn laks i fjor. I teorien kan all laks i fremtiden være karbonnøytral, men hvor stor andel de skal selge under denne kategorien, kan ikke Eide si noe om i dag.
– Det er umulig å si nå. Vi har fokus på kvalitet fremfor kvantitet. Det er vårt unike fortrinn, og vi har ikke tenkt å sloss med andre på volum på dette området, sier han.
Egenutviklet teknologi skal fjerne barrierer
Ved utgangen av 2020 etablerte Eide Fjordbruk selskapet Eide Sustainable Marine Technology. Her skal en ny innkjøper snart på plass.
– Det er god fremdrift i prosjektene, og veldig mye spennende på gang. Det er dette som har vært i min brors og mitt DNA. En ser gjerne ting som kan forbedres ute på merdekanten enn på et kontor. Det er viktig å være nært fisken for å skjønne utfordringene, mener Sondre Eide.
– Vi har et par interessante ting på gang, som vi kan komme tilbake til etter hvert. Det jobbes jo med det som er aktuelt i vår region, veksthemmende barrierer. Hovedsakelig snakker vi da om lakselus og slam som problemstillinger. Vårt fokus er å løse dette med ny teknologi og produktutvikling, da kommer vi nærmere et mer fremtidsrettet havbruk, sier han.
Formelt er det i dag to ansatte i selskapet, men flere i prosjektorganisasjonen. Det hentes også inn rett kompetanse fra andre aktører. Den nye innkjøperen i Eide Sustainable Marine Technology skal arbeide for å finne og utvikle løsninger for framtidas havbruk. Innkjøperen får ansvaret for totale innkjøpspakker i selskapets satsing på innovasjon.
– Vi samarbeider med aktører som har den kompetansen vi ikke har på dette området, men jeg ønsker ikke å si akkurat hvem det er nå. Vår begrensing slutter med at vi er gode på biologi, og at vi har ideer om hva som kan gjøres bedre. Til det må vi ha gode støttespillere utenfra for å realisere våre ideer, sier Sondre Eide.
– Bruker det vi må
Det legges betydelige beløp i utvikling og innovasjon årlig, både i drift og investering. Beløp er han mindre villig til å røpe, særlig om hva som skal brukes dette året.
– Vi planlegger å bruke det beløpet som skal til for å nå de målene vi har satt oss, slår han kort og raskt fast. Etter litt frem og tilbake om tall, kommer det frem at det i hvert fall er mer enn én håndfull såkalte titalls millioner.
– Det er mer enn det ja, men poenget er at vi kan investere i aksjer, rentefond, gull eller hva det måtte være. Så er det jo sånn at vi liker akvakultur veldig godt da. Så vi ønsker at akvakultur skal eksistere på Vestlandet i fremtida. Derfor syns vi det er jækla gøy å bruke de 51 årene med erfaring vi har, til å utvikle det vi ser som kan være fremtida for akvakultur. Det har vi større mulighet til å skape avkastning på enn andre ting, sier Sondre Eide.
Selskapet har flere investeringer i andre selskaper, blant annet i programvareselskapet Searis i Trondheim.
– Vi har også andre prosjekter der vi skyter inn kapital. Vi ønsker jo å jobbe med de folkene som er de flinkeste på sine områder, sier han.
– Det går litt bra, og det går litt dårlig
Eide Fjordbruk hadde et resultat av drifta på nær 95 millioner i 2020, mot nærmere 130 millioner kroner årene før. For 2021 kommer tallet til å bli bedre forteller Sondre Eide, uten han sier mer det mer presist.
– En kan jo aldri bli helt fornøyd med tallene, men det jeg er fornøyd med, er de ansatte og jobben de gjør. Det økonomiske resultatet kan alltids bli bedre. Vi legger enormt med ressurser i utvikling, så vi får ingen kortsiktig avkastning av alle tingene vi holder på med, sier Eide og forteller at både han og hans far, Knut Frode Eide, elsket tall, detaljer og millimeter, men lærte tidlig at et tall ikke gir hele svaret.
– Jeg sier som fattern pleide å si: «Det går litt bra og det går litt dårlig, men det går OK allikevel», sier Sondre Eide med et smil.