Fortsatt flere søkere enn det er ledige plasser.
De aller fleste videregående skolene, som tilbyr VG2 akvakultur, opplever en økende interesse. Fristen for å søke videregående skole gikk ut 1.mars og tallene er nå klare. Noen skoler opplever en liten nedgang i søkertallet til andre året, men fortsatt er det flere søkere enn det er plass til.
Ved Austevoll videregående skole fikk rektor en overraskelse da hun så årets søkertall. Såpass at hun måtte dobbeltsjekke om dette virkelig stemte. Det gjorde det, og tallet hadde falt slik at de knapt fyller én av de to klassene ved skolen. Kun 19 søkere til mer en 30 plasser på VG2 akvakultur fra høsten.
«Stø Kurs» i Lofoten gir mersmak
– Akvakulturfaget er det eneste programområde med nedgang i antallet søkere. Det første som slår meg er at faget fiske- og fangst, som konkurrerer med akvakultur, er veldig populært for tiden. Jeg ser at majoriteten av elevene som gikk på VG1 naturbruk, nå har søkt seg til fiske- og fangst på andre året, sier rektor Vivian Bjånesø Horgen til iLaks.
– En av grunnene er nok at vi på VG1 har et prosjekt med skolebåten vår, «Stø Kurs», der elevene får bli med til Lofoten for å fiske torskekvoten vår. Ja, faktisk er elevene i Lofoten og drar skrei akkurat nå, sier hun.
– Det er jo en fantastisk opplevelse for elevene som gir mersmak i forhold til å velge fiske- og fangst. I tillegg førte nok koronasituasjonen til at vi fikk plassert ut svært få elever på oppdrettsanlegg i fjor. Det er nok en medvirkende årsak, forklarer Bjånesø Horgen.
Penger og arbeidstid er viktig
Ved de andre skolene i Vestland fylke er det ved Fusa videregående 19 søkere til 18 plasser, mens det i Måløy er 12 søkere til 14 plasser på VG2 akvakultur. I Rogaland er det kun én skole som har dette tilbudet, Strand videregående skole. Her gror det godt med 61 søkere til 48 plasser på VG1 naturbruk, og 38 søkere til 36 ledige plasser på VG2 akvakultur.
– Jeg håper jo ikke det er en generell tendens, men det er jo lukrative arbeidstider og høy lønn som lokker i fiske, sier rektor Bjånesø Horgen på Austevoll.
– Det er vel kanskje et lite vink til oppdretterne i forhold til å profilere seg og være med og hjelpe oss med rekrutteringsarbeidet. Så skal det sies at vi er jo heldige i Austevoll. Alle oppdretterne står med åpne armer og tar imot elevene, så sant det ikke er fare for smitte og produksjonsstopp. Jeg forstår den restriksjonen de har hatt i fjor, sier hun.
Les også: Rekordhøye søkertall til de private havbruksskolene. Andelen jenter er også økende
Kamp om plassene på Hitra og Frøya
Ved Guri Kunna videregående skole, på de ikke ukjente oppdrettsøyene Hitra og Frøya, blir det også kamp om plassene. Karaktersnittet vil nok bli høyere i år enn i fjor, forteller rektor Espen Arntsberg.
– Vi opplever en jevn stigning i søkertallene, og særlig på VG1 naturbruk i år blir det konkurranse. Her er det plass til 50 elever, mens det er hele 89 som har søkt seg til skolen. 30 av de er fra egen region, og 75 av de er elever med såkalt ungdomsrett, noe som gir forrang i forhold til eldre søkere. For de to klassene på VG2 akvakultur er det 49 søkere til 42 plasser, sier Arntsberg.
Nord i Trøndelag ligger friskolen Val videregående. Selv om skolen opplever nedgang i antallet søkere til VG2, med 37 i år mot 55 i fjor, er det ikke plass til alle.
– Vi tar inntil 32 elever på akvakultur på hvert trinn. I fjor hadde vi 100 søkere til VG1 naturbruk. Om lag halvparten av disse søkte fordypning akvakultur på VG1. Vi er spent på om de vil fordele seg slik dette året også. Det vet vi ikke før om noen uker, sier rektor Kjartan Åsebø.
Håper på drahjelp fra ny akva-hall
Ved Austevoll videregående er de i ferd med å ferdigstille den nye akva-hallen ved skolen. Når de nye elevene kommer i høst står den klar, med innredning og oppdrett i småskala både i fersk- og sjøvann.
– Det vil jo elevene på naturbruk og første året dra nytte av, noe vi håper øker interessen for å gå akvakultur andre året, sier en stolt rektor. Hun forteller de foruten laks, også skal produsere torsk, kveite og rognkjeks. I ferskvannsavdelingen blir det et mindre RAS-anlegg der med produksjon av yngel, fra egg fram til startfòring, sier Vivian Bjånesø Horgen stolt.