Ingen tvil om russernes agenda.
Russiske lakseoppdrettere er fullstendig avhengige av smolt og fôr fra Norge. Sjømat Norge får i disse dager tydelige tilbakemeldinger fra sine medlemmer, om at de har mange diskusjoner internt i egen bedrift, om det bør bli stans eller forbud mot salg til Russland.
– Vi tror at både logistikk- og betalingsutfordringene vil føre til at eksporten av både fôr og smolt vil stoppe helt opp, sier Trond Davidsen, viseadministrerende direktør i Sjømat Norge. Han vil ikke at de som organisasjon skal bli en aktør i sanksjonene.
– Nei, det er ikke vår rolle. Dette er noe næringen selv må ta stilling til, hvordan de skal forholde seg til eventuell handel med Russland. Skal dette stoppes kommer det gjennom sanksjoner fra EU som Norge vil følge, sier Davidsen.
Skretting har innrømmet salg til Russland, BioMar selger ikke og Cargill har ikke besvart spørsmålet fra iLaks etter gjentatte henvendelser.
Noen organisasjoner går i bresjen
– Dere som medlemsorganisasjon for bransjen gå aktivt inn, slik som for eksempel ulike idretts- og skiforbund gjør, å anbefale at handelen med for eksempel smolt og fôr må stoppe?
– Jeg skjønner du stiller spørsmålet, men igjen, dette er noe som vil regulere seg selv. Vi ser ingen grunn til å bli en aktør i en sånn diskusjon, med å innta en aktiv rolle. Det er medlemsbedrifter vi forholder oss til her. Hvis det er slik at våre medlemmer mener handelen er uetisk å videreføre, har de full anledning til å bruke sin makt til å stoppe det, sier Trond Davidsen.
Hvordan forholder Sjømat Norge seg til sine relevante samarbeidspartnere og organisasjoner i Russland?
– Det har vært full stopp i handelen siden 7. august 2014, og det har ikke vært naturlig å ha direkte dialog med de lengre. Vi har siden den gang ikke hatt kontakt med den russiske importørforeningen, svarer Davidsen.
– Hva syns du om det nå?
– Nei, vi skulle selvfølgelig hatt muligheten til å forsøke å pushe de, men jeg er i sterk tvil om det har noen effekt. Jeg tviler jo på det.
– Har dere fått noen signaler fra organisasjoner i Russland?
– Vi har ikke hatt noen dialog. Jeg kan si at vi har tenkt tanken at vi burde rette en henvendelse mot den foreningen vi hadde en kontakt med frem til 2014. Så langt har vi ikke gjort det, vi vet jo ikke engang om foreningen eksisterer. Vi har på blokka at vi skal følge opp i forhold til den tidligere russiske importørforeningen, for å finne ut om de fortsatt er i aktivitet, sier han.
– De vi lider med er de Ukrainske aktørene. Der har det vært tette bånd og gode personlige relasjoner. Mange er i en situasjon med ansatte i livsfare i Ukraina. Oppmerksomheten vår går nå mot folk som er rammet, og ikke handel og økonomi. Derfor har vi også engasjert oss i innsamling med det norsk-ukrainske handelskammeret, sier Trond Davidsen.
Bør forholde seg til myndighetenes råd
iLaks har på lederplass tatt til orde for stans i salg av smolt til Russland. Statsminister Jonas Gahr Støre gjentar stadig at Norge vil følge EU og NATO, og ikke gjøre soloutspill. Men for smolteksporten bør han gjøre et unntak.
Les mer: iLaks mener: Eksporten av norsk smolt til Russland bør stoppes
Administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, mener de som organisasjon ikke kan gjøre annet enn å forholde seg til myndighetsråd, om at det bør være samkjørte sanksjoner.
– Det er åpenbart at skal det ha full effekt, så er det gjennom myndighetstiltak. I dag er det ikke slike tiltak som forbyr handel med matprodukter, kun sanksjoner på økonomiske oppgjør. De ønsker å samkjøre dette med EU. Som organisasjon kan ikke vi gjøre annet enn å forholde seg til det, og anbefale våre medlemmer om å støtte lojalt opp om alle tiltak, sier Ystmark.
Ingen tvil om russernes agenda
Det har skjedd store endringer i russisk importørorganisering siden 2014. Trond Davidsen har ikke mange godord å melde om russiske myndigheter, og særlig den russiske veterinærforeningens virke siden 2014. Geir Ove Ystmark er ikke i tvil om Russlands strategi for laksenæringa.
– Det er ingen tvil om at målsetting til dagens russiske regime er å bygge opp en egen laksenæring, slik at det er selvforsynt med laks og slipper å importere laksen. De som måtte ha en illusjon om at noe annet gjelder for fiskefôr og smolt, tror jeg blir skuffet den dagen det er på plass. Med dagens regime vil vi også se handelspolitiske restriksjoner på det området, sier Ystmark.
– Den dagen russerne selv kan produsere, tror jeg de innfører slike sanksjoner. Det ligger i logikken i de allerede etablerte restriksjonene at de begrenser import på de områdene de selv kan være selvforsynt.
– Sier du med det på en måte at Norge bør slutte å selge smolt til Russland?
– Nei det har ikke jeg sagt. Det er en vurdering som norske myndigheter må gjøre, svarer Geir Ove Ystmark.