ScaleAQ bygger første fôrflåte utelukkende med vannfôringsanlegg

Nyheter
0

Har flere flåter under forhandling.

Vannfôring har vært på tegnebrettet lenge for den tradisjonsrike utstyrsleverandøren. Nå knyttes nå stor spenning til hvordan systemene vil tas imot fra markedet.

– Det er brukt luft som transportmedie i flere tiår, men fordelene med vannfôring kommer nå mer og mer. Vi ser økt interesse i alle ledd i produksjonen fra røkteren til økonomisjefen. Motivasjonsfaktorene er mange og knytter seg til alt fra praktisk bruk til det større bærekraftperspektivet, sier Andreas Flåten, som er prosjektleder i ScaleAQ, til iLaks.

Omfattende testing
Selskapet har i en årrekke jobbet med ulike konsepter. I samarbeid med samarbeidspartneren Mekon er nå den endelige løsningen på plass. Det er testet ut løsninger for vannfôring, med én pilot i Tasmania og én i Midt-Norge. Resultatene er lovende på flere områder.

Andreas Flåten er prosjektleder i ScaleAQ, og presenterer ulike fordeler med vannføring foran lydhøre kunder og samarbeidspartnere. (Foto: Steve Hernes)

ScaleAQ samlet nylig en rekke kunder og samarbeidspartnere i Bodø til en bred presentasjon av blant annet resultatene fra piloter med vannfôring. Leverandørene tok for alvor mer fatt i vannfôring igjen i 2019, da i form av fleksible løsninger.

– For oss har det her i møte med kundene vært viktig å vise frem enkelheten i det anlegget vi har utviklet. Ikke minst relaterbarheten i forhold til det de kjenner i dag. Her bygger vi på på den erfaringsdatabasen ScaleAQ har gjennom flere tiår med våre kunder, forteller Flåten.

Bygger første flåte
Nå har ScaleAQ under bygging den aller første fôrflåten som er utelukkende utrustet med vannfôringsanlegg. Levering skjer på nyåret.

– Her bygger vi flåte utfra kundens ønske om ren vannfôring. Det ligger selvsagt en mulighet til å etablere en hybrid løsning. Eksempelvis kan være snakk om å sette inn noen utfôrinslinjer med luft, som en funksjon spesielt i smolt-fasen. Da kan det være for eksempel være ni vann og tre luftôringslinjer. På den måten kan luftlinjene brukes i smolt-fasen der en sikrer god spredning i en sårbar fase, men med lav utfôring.

Andras Flåten, ScaleAQ.

Lavere strømforbruk
Med luft er maksimal utfôring i overkant av 70 kilo i minuttet, mens på vann ligger maksimal utfôring over 100 kilo per minutt. Vannfôring gir et vesentlig lavere strømforbruk enn dagens løsninger.

–  Strømforbruk vil variere veldig ut fra hastighet en ønsker å transportere med, da det er motstanden i røret som i all hovedsak styrer effektbehovet. Vi kan ta et røfflig tall ved å si at det fort blir en halvering av strømforbruket mot dagens løsninger, sier Andreas Flåten.

– Et annet viktig element er reduksjonen av mikroplast. Det er ikke forventet mikroplastutslipp fra innsiden av fôrslangene med bruk av vannfôring, sier han.

Separate vanninntaksrom med fødepumpe til x-antall vannfôringslinjer.

Spredning
Inn mot spredning ligger fordelene utfra behov og ønske til oppdretteren. Luftfôring har sin fordel i hastighet, der en vil kunne oppnå god spredning på overflaten. Vannfôring muliggjør fôring gjennom barrierer under vann, som for eksempel nottak og inn i luftkupler og andre system.

– En kan også spre utfôringen på flere punkter, men man vil ikke klare å oppnå samme spredningsareal som med for eksempel vår nye SmartSpreder.

Fôring
Det er gjort innledende testing av fôret ved bruk av vannfôrings-anlegget i samarbeid med Skretting. De innledende testene ser lovende ut.

Markedet øker
– Det er per i dag få anlegg som benytter seg av vannfôringsanlegg. I dag er det i hovedsak spesielle konsepter der vannfôring er mest aktuelt. For eksempel som med iFarm, der en må fôre under et nottak.

– Det er den slags konsepter som har ført fram til behovet for vannfôring, men nå ser vi at andre kunder med konvensjonelle merder ser potensialet i vannfôringsanlegg, sier Flåten som legger til at vi trolig vil se en blanding av både luft og vann i uoverskuelig framtid.

Vannfôringsmodul i siloseksjon. To fôringsskurer inn på trakt på samme måte som for ScaleAQ sitt luftfôringsanlegg.

– Det som kan være the tipping point for at kunden skal velge ren vannfôring er både strømforbruk og det å kunne spre under lusebeltet.

– I tillegg kommer bærekraftsperspektivet med mindre mikroplast, sier Andreas Flåten. Fortsatt vil mange ha både luft og vann for samme flåte. Vi tror ikke en vil se noen stor omveltning der det ene danker ut det andre med det første, men en merkbar økt andel med vannfôring vil nok komme ganske raskt.

– Vi har flere flåter under forhandling der det er aktuelt med ren vannfôring. Det et veldig trykk på dette nå. Vi har én ordre på blokka som er i produksjon, og flere vil nok komme, avslutter Andreas Flåten.