– Strålende nyheter.
Brasilianske leverandører av soya til norsk lakseindustri er blitt helt avskogingsfrie i sin forsyningskjede. Det slås fast i en rapport utarbeidet av den brasilianske revisoren Eduardo de Jesus Martins. Rapporten beskrives som uavhengig, selv om den er bestilt og betalt av leverandørene selv.
Har ansvar
Nils Hermann Ranum, leder av nullavskogingsprogrammet hos Regnskogfondet beskriver nyheten som strålende.
– Private bedrifter har et ansvar for å unngå at de bidrar til avskoging og skade på miljøet, og norsk laksenæring og deres leverandører er et viktig eksempel som andre matprodusenter må følge, sier Ranum til E24.
For ett år siden annonserte lakseindustrien at deres brasilianske leverandører hadde bestemt seg for å bli 100 % avskogingsfrie. En forpliktelse som skulle gjelde for hele virksomheten til leverandøren, også utenfor laksens verdikjede.
– Vil være optimist
WWF og Regnskogfondet sa da at dette var den nye målestokken for å inspirere de globale svine-, kylling- og biffprodusentene til også å bli avskogingsfrie. Men miljøvernorganisasjonene krevde et robust og uavhengig system for å sikre at selskapene holdt det de lovet.
Verdikjeden som nå er blitt garantert avskogingsfri, inkluderer over 5.000 direkte leverandører, som til sammen dyrker 2,4 millioner tonn soya.
Likevel utgjør dette, ifølge Skjæveland, under én prosent av det totale volumet i Brasil, som er en sentral leverandør av soya til verdens kjøttindustri.
– Jeg har lyst til å være optimist, og jeg tror det som vi har fått til nå vil ha stor påvirkning på det videre EU-arbeidet rundt dette temaet, sier Skjæveland.
Slår over egenvektklasse
– Dette beviser at vi kan gjøre mer for miljøet i Brasil ved å jobbe sammen med våre partnere, enn å bare trekke oss ut og boikotte soya, sier Leif Kjetil Skjæveland på vegne av norske fiskefôrprodusenter i en melding fra selskapet.
– Her slo vi norske fiskefôrprodusenter over vektklassen vår. I det store bildet er vi ingen stor aktør i det brasilianske soyamarkedet, men vår felles innsats gjorde at en hel verdikjede ble 100 prosent avskogingsfri. Nå må vi støtte dem for å sikre at denne viktige innsatsen kan fortsette, sier Skjæveland.
Tilsynsrapporten sjekket også at bøndene ikke hadde noe arbeid knyttet til slaveri eller ulovlig arbeidskraft, og at det ikke var brukt landbruksjord som overlappet med områder til urfolk.