Slik startet Bekken og Witzøe emballasjekjempen BEWI

Nyheter
0

Kostnadskontroll og oppkjøp, på samme vis som SalMar, står sentralt i oppbyggingen av BEWI.

Torsdag kunne iLaks rapportere at BEWI, i særklasse, var den aksjen som steg mest på fiskeri- og havbrukssektoren ved Oslo Børs i 2021. Selskapet har vokst mye i mange år.

Det begynte med en søndagstur på Frøya i 1979. Svenn Bekken så en lastebil fra Vartdal Plast som leverte isoporkasser til fiskeindustrien, og lurte på hvorfor de ikke kunne lage disse kassene selv på Frøya. Han ringte sin bror Geir Bekken og sin svoger Gustav Witzøe for å tenke høyt.

– Dagen etter var vi i gang. Gustav var ingeniør, og den som var mest teknisk kyndig, men ellers var det skaperkraft og vilje som var fundamentet til selskapet, forteller Svenn Bekken til Finansavisen.

– Det er en del spin-off-effekter fra oppdrettsnæringen. Vi så en mulighet og etablerte BEWI. Det var mange utfordringer, men vi klarte å holde hodet over vannet, har Gustav Witzøe tidligere uttalt om etableringen av BEWI.

Kostnadsfokus
Trioen hadde ingen forhåndskunnskap om isopor. De laget en finansieringsplan og fikk lån i banken, men det viste seg at de hadde bommet grovt på kostnadsoverslagene. De trodde isoporen kunne lages i varmtvannstanker, men det var dampkammer, som var mange ganger dyrere, som måtte brukes.

Foto: BEWi

På samme måte som oppdrettselskapet SalMar, som ble etablert i 1991, var kompromissløst kostnadsfokus sentralt i oppbyggingen av BEWI.

Nettene ble brukt til å kjøre billass med kasser til både Møre og Helgeland, hvis ikke det var nattskift på fabrikken.

Sårbart
– Vi sov på skift ved transportbåndet. Hver tiende kasse ramlet ned i hodet på den som lå der. Da var det å stå opp, rydde kassene fra båndet, og så legge seg igjen. Det var en syklus på 35 minutter, og da var det ikke sånn at vi lå på gulvet med øynene halvveis åpne. Vi var så slitne at vi sov tungt, forteller Bekken til Finansavisen.

Kun isoporkasser til én enkelt industri ble for sårbart. De trengte flere ben å stå på og startet det som er blitt en rekke oppkjøp. Nå driver selskapet 60 fabrikker i en rekke forskjellige land.

Etter det siste oppkjøpet, av konkurrenten Jackon i Fredrikstad, har BEWI en børsverdi på 11,1 milliarder kroner. Bekken og Witzøe er fortsatt store aksjonærer i selskapet. Og BEWI er en viktig leverandør til Witzøe-kontrollerte SalMar.