Simulert avlusing med Slice.
Akvaplan Niva har foretatt simulert avlusning med legemiddelet Slice ved Cermaq sin nye lokalitet Ørneshaugneset i Sagfjorden i Hamarøy. Hensikten er å få en risikovurdering av skadevirkningene dette kan ha på faunaen i det marine verneområdet, og på korallforekomster i nærheten.
Risikovurderingen konkluderer blant annet med at det legemiddelet spres i skadelige konsentrasjoner over et relativt stort område ved anlegget, skriver Avisa Nordland.
Salget av medisinsk lusebehandling, gjennom middelet Slice økte beskjedent fra 2019 til 2020. Legemiddelet inneholder virkningsstoffet EMB (Emamectin benzoat).
Risiko for irreversibel skade
– Korallforekomsten vokser nært opp til grensen for områder med skadelige konsentrasjoner i fjernsonen. Det er derfor også en risiko for påvirkning av biologiske samfunn, inkludert svamper og koraller, framgår det av rapporten fra Akvaplan Niva.
Statsforvalteren har bedt Cermaq Norway AS ta stilling til resultatene fra risikovurderingen, spesielt i henhold til risikoen for irreversibel skade for verdifulle naturtyper som korallrev og naturmangfoldet generelt.
Minimere fotavtrykk
Statsforvalteren i Nordland er bekymret over konsekvensene som avlusningsmidler kan ha på koraller, og har bedt Cermaq vurdere hvilke tiltak som kan settes inn for å bøte på utfordringene.
Kommunikasjonsansvarlig Astrid Aam i Cermaq Norway sier i en kommentar til Avisa Nordland at Cermaq gjør sitt beste for å minimere fotavtrykk der det foregår oppdrettsvirksomhet.
– Vi kommer til å sende inn en risikovurdering for aktiviteter ved Ørnhaugneset til Statsforvalteren, og foreslått et videre overvåkningsprogram for både strandsone og sårbare habitater; svamp og korall, sier Aam til avisa.
Det understrekes at disse resultatene er framskaffet basert på kun ett utslipp av EMB. På grunn av relativt mye akvakulturvirksomhet i området bør risikoen i følge Akvaplan Niva, sees i sammenheng med allerede pågående og planlagt bruk i området, melder avisa.