– Man kan ikke på noen måte forsvare å pumpe havet på land

Nyheter
0

Oppdretter Geir Wenberg med bredside mot landbasert lakseoppdrett.

– Oppdrett av laks på land er en utenkelig løsning i et bærekraftperspektiv. Man kan ikke på noen måte forsvare å pumpe havet på land. Å ha laksen på land er like unaturlig som å flytte kua på havet. Arealbehovet er enormt og kostnadene overstiger fornuften, sier Wenberg til iLaks.

Han mener energibehovet ikke kan forsvares.

– I dag bruker mann for eksempel cirka to millioner kilowatt-timer på å produsere fire millioner smolt i ett gjennnomstrømningsanelegg hvor arealbehovet er 8.000 kvadratmeter. Dette tilsvarer cirka 3.000 tonn biomasse, en tiendedel av de største landbaserte prosjektene. Det finnes prosjekter på land der man har planer om å produsere mer enn 30.000 tonn pr. år noe som kanskje vil kreve 150.000 kvadratmeter. Tre fotballbaner på ett anlegg, påpeker saltenoppdretteren.

Store biologiske utfordringer
– Slike anlegg vil sannsynligvis koste mer enn fem milliarder og risikoen er enorm. Dersom man skriver av ett slikt anlegg på 30 år blir produksjonskostnaden hinsides alternativet i havet.

– 40 års erfaring med produksjon av smolt på land har vist oss at de biologiske utfordringene er store. Vi er i dag i stand til å håndtere smoltanleggene på en god måte, men ingen har klart å produsere store mengder matfisk på land. Jeg jobber for utvikling og innovasjon, men i dag må vi innse at vi ikke har funnet løsningene for flytte fisken på land, fortsetter han.

– Jeg er klar over at min holdning vil provosere og sannsynligvis skape debatt, men som oppdrettsmann med ett helt liv i næringen er det viktig for meg å si ifra om hva som er riktig. Fisken skal være i havet, sier Wenberg.

Grønnere
Han mener klimasaken er viktig – også innen fiskeoppdrett.

– Vår næring må bli grønnere og jobbe for så gode løsninger som mulig. Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan og bruke alt jeg har lært for å bidra til det. Jeg går så langt som å henstille til hele næringen og alle som har investert og satt sine penger i landbasert oppdrett om å trekke seg ut.

– Dette toget har jo begynt å gå for lenge siden. Er ikke dette litt naivt? 

– Nei, det er ikke naivt å be folk ta vare på pengene sine. Det er svært lite lurt å investere i de landbaserte prosjektene, svarer Wenberg.

– Vi må ha produksjon av smolt på land, andre løsninger finnes ikke per i dag, men vi må gjøre avtrykket så lite som mulig.

Offshore
Wenberg fremhever norskekystens naturgitte fortrinn.

– Fremtidens produksjon av oppdrettsfisk skal og må skje slik vi gjør det i dag fordi vi har fantastiske naturgitte forutsetninger langs den norske kysten. Den fremtidige veksten som vi er avhengig av må skje i lukkede og semi-lukkede mærsystemer. 

Samtidig advarer han mot å satse på lakseoppdrett offshore.

– Å flytte næringen til havs er heller ikke en god løsning. I et miljøperpektiv er det lurt å være nær arbeidskraften, kompetansen, logistikk som vei, strøm, jernbane og fly.

– Hvorfor er ikke offshore-anlegg en god løsning? 

– Fordi det er svært fordyrende og unaturlig når mann skal skape en grønnere verden å fjerne seg fra arbeidskraften, slakteriene, vei, bane og fly, gjentar han.

Wenberg Fiskeoppdrett. Foto: Steve Hernes