Fiskeriministeren: – For omfattende og tilfeldig. Antallet og volumet må ned

Nyheter
0

Blir færre særtillatelser.

I dag er det rundt 200.000 tonn laks i sjøen basert på ulike særtillatelser. Dette er et tall fiskeriministeren mener er for høyt.

– Strategien er jo på en måte litt forutsigbar, og anviser retning for de ti neste årene. Vi skal ha et utvalg som skal gå igjennom hele ordningen med særtillatelser, sier fiskeriminister Odd-Emil Ingebrigtsen til iLaks.

– Overordnet sett er vi opptatt av at omfanget er antallet er blitt for stort. På mange måter går det ut over den ordinære veksten, sier Odd-Emil Ingebrigtsen. Han vil derimot ikke tallfeste hva som vil være et naturlig nivå og omfang av slike tillatelser fremover.

Har ikke fasiten
– Jeg ønsker ikke å komme med noen fasit og tall på det i forkant.  Det er det vi ønsker en gjennomgang av. Vi ønsker å få inn forslag på hvordan innretning kan være. Det er for omfattende og tilfeldig i dag, sier Ingebrigtsen.

– Vi ser at vil bli krav om mer dokumentasjon av bærekraftig produksjon. Allerede i dag får enkelte bedre betalt for laksen som kan dokumentere dette, sier Ingebrigtsen.

Spørsmål fra oppdrettere
Nekton Havbruk, en liten oppdretter på Smøla, fikk nylig SalMar som nye hovedeiere. Vi inviterte den tidligere arbeiderparti-ordføreren, Roger Osen, og gründer Mikal Eines, til å stille ministeren spørsmål ved lanseringen av Havbruksmeldingen.

Roger Osen er samfunnskontakt i Nekton. Her med gründer Mikal Eines.

– I går besøkte iLaks et selskap som kjøpt opp av en av de større aktørene innen havbruksnæringen. Dette ser vi skjer med flere mindre og mellomstore selskaper og inntrykket er at dette skjer høyere tempo nå. Store selskap blir større, samtidig som en ser få nyetableringer som driver med lakseproduksjon. Hva tenker statsråden om en slik utvikling? spør Mikal Eines og Roger Osen, Odd-Emil Ingebrigtsen.

– Jeg tenker at, jeg så det var de minste oppdretterne som økte sin relative andel på auksjonen i for på ny kapasitet. Så det betyr at det er vilje og evne blant de mindre oppdretterne til å satse mer. Samtidig så tror jeg det er sånn at noen ganger, når en har privat eiendomsrett, ønsker noen å realisere det de har bygd opp av verdier. Man ser jo eksempler på at det skjer i mange næringer, sier Ingebrigtsen.

– Det som skiller havbruk fra andre næringer, er jo den store overvekten av lokalt eierskap og familiebedrifter. Så SalMar og Lerøy er jo veldig store bedrifter og børsnotert, men samtidig er de familiekontrollert. Det peker vi også på i strategien, sier Ingebrigtsen.

Tøft å komme inn
Eines og Osen på Smøla har ytterligere spørsmål til ministeren.

– Tenker statsråden at myndighetene har en rolle for at flere kan komme seg inn i næringen eller tenker statsråden at pågående konsolidering er en god utvikling?

– Mitt parti Høyre har jo programfestet i stortingsprogrammet at folk skal kunne få prøvd seg, og komme inn i næringa. Det er klart at det er kapitalkrevende i dag, og vanskelig å komme seg inn i lønnsomme næringer helt fra scratch. Det er jo ønskelig at vi skal ha en differensiert næring med store og små aktører, sier Ingebrigtsen.

Ser i bakspeilet
– Vi har veldig store ambisjoner for næringa. Vi har stor tro på vekst fremover i produksjonen av laks, men det fordrer selvfølgelig at vi får løst noen utfordringer. Bedre tilgang på fiskefôr, bedre fiskehelse og dødelighet.

– Ambisjonene om en femdobling av verdiskapningen er avhengig av at utfordringer løses. Ser vi oss i bakspeilet, vet vi at næringa har funnet løsninger på utfordringer tidligere. Vi kommer til å finne løsninger for ytterligere vekst, sier fiskeriministeren.