SalMar vil strekke en åtte kilometer lang vannledning til sitt nye smoltanlegg

Nyheter
0

Nå har en startet byggingen av sitt nye settefiskanlegg på Tjuin i Steinkjer kommune.

I slutten av juni starter den omfattende jobben med å få store mengder vann ned fra Follavatnet – både til anlegget og til innbyggerne i Malm.

Les også: SalMar satser 1,2 milliarder kroner på smolt i Steinkjer

I slutten av måneden vil arbeidet med å legge den nesten åtte kilometer lange vannledningen starte for fullt.

– Jeg trykker ikke på knappen før vi har alle tillatelser i orden. Blant annet må vi ha en formell avtale med alle grunneierne. Høringsfristen på byggesøknaden vår til Steinkjer kommune går ut 15. juni. Vi har ikke fått noen signaler på at det ikke skal gå i orden. Så, med et lite forbehold, regner vi med å starte for fullt i slutten av juni. Vi har hatt og har en god dialog med grunneierne, sier SalMars prosjektsjef Jon-Ivar Hovd til Steinkjer-Avisa.

Entreprenøren er i gang med å bygge pumpesumper til resirkulasjonsanlegget som skal sørge for at hele 97 prosent av vannet i settefiskanlegget blir renset og brukt igjen. På Brattreitøra er Tangstad transport i gang med å gjøre plass til maskiner og utstyr til å legge en vannledning med en diameter på 50 centimeter fra Brattreitøra og seks kilometer opp Brattreitdalen. I den samme grøfta skal det også legges en mindre vannledning som skal sørge for ny vannforsyning til Malms innbyggere. Fra Brattreitøra skal vannledningen føres ut i sjøen og ligge på sjøbunnen bort til det nye settefiskanlegget i Malm industripark.

SalMar planlegger å bygge ut anlegget i Tjuin, som har en prislapp på 1,2 milliarder kroner, i to trinn. Byggetrinn 1 omfatter to klekkeriavdelinger, to startfôringsavdelinger, to yngelavdelinger, to smoltavdelinger og en postsmoltavdeling. Når dette byggetrinnet står ferdig, planlegges det produksjon av ti millioner smolt, med snittvekt cirka 250-300 gram, og resterende ti millioner på cirka 150 gram.