– Vi er sjokkerte over at det er mulig å drive et selskap så dårlig

Nyheter
0

Konfliktnivået i striden mellom Coast Seafood og Blom Gruppen kommer til overflaten i Hordaland Tingrett.

– Vi har også gitt lån til Blom sitt holdingselskap, så vi har virkelig støttet Blom-familien, sier Sverre Søraa.

Coast Seafood-direktøren har inntatt vitneboksen under den pågående rettsaken mellom måløyeksportøren og Blom Gruppen. Sammen eier de henholdsvis 34 og 66 prosent av Blom Fiskeoppdrett.

Han beretter om et forretningsmessig samarbeid som gikk knirkefritt i en årrekke. Men inntjeningen i oppdrettselskapet har vært svak i mange år. Dette skapte økt uro utover i 2019.

Uten kontroll
– Vi ble forespeilet et underskudd på 5-6 millioner kroner. Det endte på et underskudd på mer enn 90 millioner kroner. Det var tydelig for oss at dette var et selskap uten økonomisk kontroll, sier Søraa.

Daglig leder Øyvind Blom gikk våren 2020 ut i sykemelding, og Jakob Blom ble konstituert som ny daglig leder. I tillegg ble Carl-Erik Arnesen, som har vært administrerende direktør i Firda i 17 år, engasjert som støtte på driften.

– Han sitter på betydelig kunnskap om oppdrett, sier Søraa om Arnesen, men understreker at det ikke var Coasts forslag å engasjere ham.

Samtidig med fremleggelsen av underskuddet kom et tilbud fra Blom Gruppen, på 200 millioner kroner, for Coasts eierpost på 34 prosent av Blom Fiskeoppdrett.

– Vi forsto ingenting av tilbudet som kom fra Jakob Blom. Men jeg forsto etterhvert at det var fordi vi hadde tråkket han på tærne ved å blande oss inn i driften. Jeg så det som min fordømte plikt å ta ansvar for denne driften, sier en offensiv Sverre Søraa fra vitneboksen.

Nå eskalerte konflikten mellom partene. Høsten 2020 ble Søraa kastet ut av styret i Blom Fiskeoppdrett.

Brøt salgsavtalen
– Carl-Erik Arnesen skulle ha fokus på driften, men så snudde han plutselig for å drive med salg av fisk. Det var uforståelig for oss. Vi konstaterte raskt at han brøt salgsavtalen. Den første han begynte å selge fisk til var Firda. I tillegg begynte han å sende fisk til Danmark, med «Norwegian Gannet», som han var styreleder i.

– Selskapet ble styrt av Blom Gruppens lommebok. Blom Fiskeoppdrett ble ikke styrt ut i fra Blom Fiskeoppdretts interesser, mener Søraa.

– I forbindelse med emisjonen som skal gjennomføres i morgen har vi fått kunnskap om at Blom Fiskeoppdrett vil presentere et underskudd på 145 millioner kroner. Vi er sjokkerte over at det er mulig å drive et selskap så dårlig. Men vi vil fortsatt gå inn med penger, sier Søraa, og legger til at han har fått melding om at disse pengene nå skal være overført.

Emisjonen i Blom Fiskeoppdrett er på 75 millioner kroner, hvorav Blom Gruppen vil skyte inn 50 millioner kroner og Coast vil bidra med 25 millioner kroner.

– Jeg er ikke kjent med så store tap i oppdrettsnæringen. Normalen er jo å tjene penger. Alsaker går jo med hundrevis av millioner i pluss. Firda også, sier Søraa.

Coast Seafood mener at Blom Fiskeoppdretts styreleder Torbjørn Gjelsvik, som via epost varslet dem om påstått lave oppgjørspriser – over lengre tid – for Blom-fisken, har favorisert den ene av aksjonærene i selskapet. Atle Johansen Skaldebø-Rød omtalte i sitt innledningsforedrag Gjelsvik som Blomfamiliens «husadvokat».

Tingrettsdommer Jarle Ringheim og advokat Brendan Stewart Mitchell. Foto: Aslak Berge

Unntak
Blom Gruppens advokat Brendan Stewart Mitchell bemerker at Gjelsvik blant annet er styreleder for en annen oppdretter, nemlig Midt-Norsk Havbruk. Han avviser også at styreleder Torbjørn Gjelsvik kalte inn til generalforsamling med en dags varsel.

– Det var ikke slik at han forsøkte seg med det, sier han.

Mitchell avviser også Coasts fremstøt mot Konkurransetilsynet for å få stoppet samarbeidet med konkurrenten Firda Seafood.

– Det er et unntak fra Konkurranselovgivning for fiskeoppdrett anfører Blom, sier Brendan Stewart Mitchell.

Bergen Tinghus. Foto: Aslak Berge