De ville kjøpe gresshoppe-fôr i stor skala. Nå hevder Salmon Group at det kun var «fødselshjelp»

Nyheter
0

Mel fra gresshopper skulle konkurrere med soya og fiskemel.

«Salmon Group og Metapod baner vei for en ny, lokalprodusert proteinkilde som
blant annet skal brukes i fôret til laksen. Industriell foredling av gresshopper gir et
næringsrikt insektmel som skal gi konkurranse til soya og fiskemel», het det i den såkalte boiler plate som Salmon Group og forretningspartner Metapod sendte bredt ut for å markere den «eksklusive avtalen» mellom dem.

Ambisjonene var skyhøye.

I forrige uke ble det kjent at Salmon Group skrotet avtalen med den ålesundbaserrte gresshoppe-produsenten Metapod, siden det industrielle volumet som avtalen bygget på, ikke lot seg realisere.

Nå viser det seg at det er høyst usikkert om det vil bli produsert gresshopper i Jugendbyen overhode.

Les også: Han lovet storskala fôrproduksjon av gresshopper «fra dag en». Nå er det usikkert om det vil bli produsert noe i det hele tatt

Utprøving
Men det har ikke akkurat vært noen mangel på varsellamper for dette ambisiøse prosjektet.

– Hvordan utførte Salmon Group due dilligence av Metapod? Hvilke forutsetninger har Salmon Group til å vurdere slike satsinger?

– Metapod er et gründerselskap med unge folk som så muligheter for produksjon av ny bærekraftig råvare til industrien vår. Vår rolle, etter å ha avklart det faglige knyttet til bruk av denne råvaren i laksefôr, var som «fødselshjelper» å sikre avsetning slik at selskapet kunne starte opp med videre utprøving og oppskalering, sier Jan Olav Langeland, administrerende direktør i Salmon Group, til iLaks.

Jan Olav Langeland er administrerende direktør i Salmon Group. FOTO: Nina Valvik Hellesøe

Storskala
Avtaleinngåelsen ble omfattende distribuert og fikk betydelig medieomtale. I pressemeldingen ved avtaleinngåelsen er Salmon Group sitert på at «her har Metapod en helt unik posisjon». Videre står det at gresshoppene vil «mates med rester fra brød- og bryggeriproduksjon som ellers ville endt opp som avfall.» Råstoff fra brød og bryggeriavfall høres beskjedent ut sammenlignet med med Salmon Groups samlede fôrbehov.

Les også: Oppstartsselskapet Metapod har ennå ikke tillatelse til å bruke gresshopper som proteinkilde i laksefôr

«Storskala oppdrett av gresshopper er nytt, og vi har bygget teknologien vår fra bunnen», uttalte Metapod-gründer Frederick Darien, som ikke hadde mer enn 162.000 kroner i årsomsetning å vise til. Han sa videre at selskapet «kan starte storskala produksjon fra dag én».

– Det er i pressemeldingen ikke fremstilt at dere vil være fødselshjelper, men derimot vil en storkjøper av industrielt produsert gresshoppemel. Hvordan gjorde dere due dilligence her og har dere forutsetninger for å gjøre slike vurderinger?

– Vi har stilt vårt volum tilgjengelig for Metapod, og det er selvsagt synd at vi ikke kan gå videre med dette på nåværende tidspunkt. Vi kunne garantere avsetning på alt de ville kunne produsere. Vi fortsetter jakten på nye, bærekraftige råvarer til fiskefôret og egentlig taper vi ikke annet enn tid på dette. Vi er ivrige etter å se utvikling av næringen og som i all annen utvikling, er prøving og feiling en del av bildet, svarer Langeland.

Forvalter
– Salmon Group forhandler og forvalter innkjøpsavtaler med store volum og verdier. Intensjonsavtalen som ble inngått med Metapod i 2020 skiller seg ikke ut fra andre avtaler, sier han.

– Nå er ikke dette en innkjøpsavtale med BioMar eller Skretting. Her har dere gått høyt ut med en avtale med et oppstartselskap uten verken finansiering eller fabrikk for en uprøvd teknologi og forretningsmodell. Tar dere selvkritikk for hvordan dette er blitt gjort og kommunisert?

– Salmon Group forhandler og forvalter innkjøpsavtaler og andre avtaler med store volum og verdier. Intensjonsavtalen som ble inngått med Metapod i 2020 skiller seg slik sett fra andre avtaler siden dette var en intensjonsavtale, gjentar Langeland.