– Jeg synes faktisk at elefanten i rommet må få lov til å bli synlig snart

Nyheter
0

Stingray-sjef John A. Breivik mener det er på høy tid at luselaser blir sett på som et reelt alternativ til termisk avlusning.

NRKs debattprogram Dagsnytt 18 tok torsdag for seg problemstillinger tilknyttet Mattilsynets betingede støtte til fortsatt bruk av termisk avlusning.

Metoden, med varmtvannsbehandling mot lakselus er effektiv, men kontroversiell. Mattilsynet i forrige uke kunngjorde at det vil være mulig å benytte termisk behandling mot lakselus «dersom effekten mot lusa er god og behandlingen gjennomføres på en forsvarlig måte». Mattilsynet la til at «økt bruk av ikke-medikamentell behandling mot lakselus er en av hovedårsakene til dårlig fiskevelferd i norsk fiskeoppdrett».

Debatt
Dyrevernalliansen kom raskt på banen med skarp kritikk av vedtaket, mens Sjømatbedriftene og Kystrederiene, dominert av brønnbåtflåten, ga sin støtte av bruken av termisk avlusning.

Termisk avlusing

Torsdag ettermiddag ble problemstillingen altså luftet i Dagsnytt 18. Det som fremkom i debatten får Stingray-sjef John Arne Breivik til å reagere.

– NRK sitter altså med fire ulike stakeholders til næringen og presenterer forsvar for en metode som er fullstendig galskap. Mattilsynet som tilsynsorgan, Sjømat Norge som største organisasjon for næringen, Dyrevernalliansen som skal beskytte dyrene og ikke minst forsker Trygve Poppe, som vet bedre.

– Alle fremsetter utelukkende egne interesser, men ingen vil si eller unnlater å nevne at det finnes et alternativ med laser, som forebyggende og kontinuerlige fjerning av lusen, sier Breivik til iLaks.

– Vi finner oss faktisk ikke i dette lenger!

Foto: Stingray

Negative konsekvenser
Teknologibedriften Stingray står bak den etterhvert velkjente luselaseren, lasernoder som skyter lakselus rett av kroppen til fisken.

Breivik mener det i programmet fremkommer flere påstander som er direkte feil.

– Ingunn Midttun Godal (administrerende direktør i Mattilsynet) forsvarer termisk behandling med påstand om at «det finnes ulike metoder, men de vi har i dag, har negative konsekvenser» selv om Mattilsynet vet at luselaser fjerner lus presist og skånsomt, uten håndtering, behandlingsdødelighet eller negative konsekvenser. Trygve Poppe vet også dette, snakker ned både termisk og biologisk rensefisk, selv om han vet det finnes et godt alternativ som heter luselaser. De to andre gjestene, fra Sjømat Norge og Dyrevernalliansen vet også veldig godt at det finnes et forebyggende og kontinuerlig alternativ i Stingray sin luselaser; som en rekke oppdrettere langs hele kysten benytter med suksess, sier Breivik.

Kommersiell
Breivik sier videre at laserskuddene ikke har gitt skader på en eneste fisk siden oppstarten i 2014.

– Stingray beskytter nå over 30 millioner fisk langs hele kysten, så det er ikke akkurat et forskningsforsøk. Det er en fullt ut kommersiell løsning.