Prishopp inn i siste handleuke før påske

Nyheter
1105

Supermarkedkjedene fyller ferskdiskene med laks.

Tiden like før påske er sesongmessig normalt en av de bedre salgsperiodene. Også i år klatrer prisene.

– Vi har fått 64 kroner på en bil. Det er FOB anlegg. Og så driver vi og forhandler på en 50-øring under det på noen andre biler, sier en oppdretter til iLaks.

Han registrerer høy aktivitet inn mot den siste uken før påskeferien.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Optimisme
– Ut fra telefoner vi har fått i det siste – det er ikke kunder som ringer oss ofte. Det er mye aktivitet i retail nå. Påsken er litt varierende fra land til land, men den blir sterkere i år enn normalt, mener han.

– Prisen kommer til å stige til 65 kroner, på 3-6 kilo. Jeg sitter midt i forhandlingene nå, sier en ordknapp trader.

– Optimismen er stor for neste uke, sier en annen. – 65 kroner er vel ønsket fra oppdretterne, og så er vel ønsket fra de som vil handle 60 kroner. Det vil vel havne der omkring.

Det betyr en klar oppgang fra forrige fredags priser på 59-60 kroner.

Forsinket
– Det er foreløpig gjort lite. Men betaler en 65 kroner, tror jeg en skal få problemer med å plassere det i markedet.

– Oppdretterne tror jo på en eventyrlig pris, men markedet er ikke der i det hele tatt. Vi må sjekke med markedet hva de er villige til å betale – og kan betale, poengterer en eksportør.

Han viser til at en del fisk er forsinket etter at et tog sporet på vei fra Nord-Norge.

– Den fisken kommer til Oslo et par dager for seint.

– Nå stenger de veldig mye ned i Frankrike og andre steder i Europa. Vi ser jo det samme i Norge egentlig. Vi frykter et fall i prisen. Det er økte opptak, selv om det er veldig mye «prod» (produksjonsfisk, fisk med skader eller av redusert kvalitet – red. anm.). Den blir jo foredlet, og kommer et par dager seinere ut i markedet som all annen fisk, påpeker han.

– Mange snakker om seks euro i markedet, men det har ikke satt seg noen pris ennå. Noe mer enn seks euro har jeg ikke noen tro på. Det er jevn pris for 3+. Vi vet også at vi går inn i en stillere periode. Vi vet at påskefisken er produsert. Vi tar det rolig.