Gründeren bak Hofseth-imperiet har aldri stoppet opp for å tenke over rikdom og formue. – Det er måte på hvor mett man kan spise seg når man er lett overvektig fra før av, sier han.
Den muntre sunnmøringen fra Ellingsøy, en 3,5 kilometer lang undersjøisk tunell fra Ålesund sentrum, startet sin karriere innenfor fiske allerede som tolvåring. Den gang som fisker på en liten sjark. I de senere tid har han «gått veien» som han selv kaller det, som fiske, arbeid i fiskebod, kjøp og salg av fisk og nå – som laksegründer med milliardformue.
– Jeg har aldri hatt den der «shit, jeg kommer til å bli rik». Ikke én eneste gang har det vært i tankene mine, forteller Hofseth til iLaks.
For ham har det hele veien vært det å jobbe på for noe han tror på, som har vært drivkraften. Og ingenting annet.
– Vi har havet rett utenfor stuevinduet. Vi har de fineste, reneste fjordene og de beste råvarene så lett tilgjengelig. Det sier seg selv hva vi skal drive med, spør du meg.
Flaks og tilfeldigheter – og en enorm interesse
For Hofseth har det alltid vært fisk i fokus.
– Det er mitt levebrød, det har vært mitt eneste levebrød i løpet av alle mine år i arbeid, det er min hobby og det er så å si alt jeg tenker på. Fisk er alt for meg, rett og slett. Da er det klart at man gjør seg opp noen meninger og funderer over hva som kan fungere og ikke, også tar man noen sjanser når man har landet på de løsningene man selv mener vil lønne seg.
At Hofseth har lært «en ting eller to» langs veien som fiskeentusiast, er ikke forunderlig. Ferden har gått fra fiskebåt til å arbeide på fiskebod i hjembygda, til å som 25-åring starte opp med kjøp og salg av fisk. Bare få år senere, kjøpte han et nedlagt meieri i Syvde, tidligere Syvdsbotn, ei bygd i Vanylven et par timer unna Ålesund.
– Da jeg kom over meieriet hadde jeg allerede opparbeidet meg en liten kundegruppe, og så sammen med noen til et potensiale for å starte opp en fabrikk der. Der og da hadde jeg overhodet ingen tanker om at det skulle bli så stort. Det eneste jeg visste var at vi leverte et knakende godt produkt, også ble det bare større og større etter hvert, forteller han.
Les også: Roger Hofseth har kjøpt en nedlagt olivingruve hvor han vil produsere 100.000 tonn laks årlig
Galskap med suksess
I 2008 gikk han sammen med Seafood Farmers of Norway, og etablerte Hofseth International. I 2016 kom den første, virkelig store milepælen – da ved oppkjøp av Fjordlaks Aqua, som i dag heter Hofseth Aqua.
– Alt har egentlig gått veldig naturlig, og vokst seg naturlig større. Grunnmuren har vært der fra start av; å levere de beste råvarene, fra nærmiljøet. Ikke minst var vi først ute med å nå det amerikanske markedet, til tross for at de aller fleste mente at det var galskap. Jeg tror det var mange som ikke tenkte «herregud, for noen tullinger» den gang. Det gjør de kanskje fremdeles, hvem vet, ler sunnmøringen.
Underveis har det kostet. Det har vært mangfoldige netter med grubling, mye tenking og risikofylte beslutninger. «Fritid» er knapt et ord Hofseth kjenner til:
– Tja, når har jeg egentlig fri? Om jeg først har noen timer ledig, liker jeg å bruke det på å dra ut for å fiske. Så jævlig banalt er det faktisk, sier han.
En helt normal fyr
Det at Hofseth er god for det de fleste vil kalle ekstreme summer, kjenner han selv lite på. Den joviale sunnmøringen mener i alle fall selv at han er en helt normal fyr:
– Jeg er ikke fancy av meg. Ikke i det hele tatt. Når jeg skal slappe av på kveldstid er det til enkel underholdning som «Norske Rednecks» eller «Ja, vi elsker camping». Hverdagen er så komplisert ellers, det er deilig å slappe av til noe så enkelt som det. Hva jeg spiser bryr jeg meg heller ikke så mye om; favorittmaten min er helt enkelt mat. Av kultivert drikke kjenner jeg til to typer vin; rød og hvit. Det setter vel standarden, ler han.
Les også: Underskuddene fortsetter å tårne seg opp for Hofseth BioCare: Har tapt 715 millioner kroner på 11 år
Om han først skal dra frem en side av seg som en kan anse som hakket mer kultivert enn å kjenne til de to vinsortene «rød» og «hvit», nevner han akevitt:
– Jeg er veldig glad i akevitt, da. Jeg drømmer om å ha alle akevittsortene som har blitt produsert i Norge.