Restprodukter fra akvakultur og fiskeri inneholder en rekke viktige næringsstoffer. Nå skal forskere fra elleve land undersøke potensialet til restproduktene for bruk som gjødsel i det europeiske landbruket. I Norge vil arbeidet dreie seg om fiskeslam, et næringsrikt restråstoff fra oppdrettsnæringen som per i dag verken er godkjent som gjødsel i økologisk landbruk eller som gjødsel i EU.
I januar 2021 startet det nye EU H2020-prosjektet SEA2LAND «Producing advanced bio-based fertilizers from fisheries wastes», der NIBIO sammen med Grønn Gjødsel og Landbruksrådgivningen i Nord-Norge deltar som partnere.
På et overordnet nivå har SEA2LAND som mål å bidra med løsninger for utfordringer knyttet til matproduksjon, klimaendringer og resirkulering av organiske avfallsressurser. I tillegg til å teste gjødselprodukter av blant annet fiskeslam og muslinger, skal prosjektet ha fokus på forbedring av behandlingsteknologiene som blir brukt for å lage produktene, deriblant ulike former for kompostering. Målet er at ved å forbedre behandlingsteknologiene, vil man kunne sitte igjen med skreddersydde gjødselprodukter som er tilpasset lokale forhold og/eller som egner seg til eksport, heter det i en pressemelding.
Gjødselprodukter skal produseres, vurderes og testes i laboratorie- og feltforsøk i flere europeiske land med ulike klima- og jordforhold, fra Malta i syd til Norge i nord.
Det er NIBIO ved forsker Bente Føreid som koordinerer arbeidet i Norge, som i all hovedsak dreier seg om fiskeslam – et viktig restråstoff fra oppdrettsnæringen. Feltforsøkene i Norge skal delvis utføres i tunnel med produksjon av jordbær i Nord-Norge i regi av NLR, og i markforsøk med grønnsaker ved NIBIO Apelsvoll. Grønn Gjødsel på Rakkestad skal stå for produksjon av gjødselpellets og flytende gjødsel.
SEA2LAND er av fire års varighet og ledes av Neiker Instituto i Spania. Totalt er det 25 partnere med i prosjektet fra elleve land, hvorav ti er europeiske og en er chilensk.