Begjærer oppbud i ØPD – skriver ned 160 millioner kroner

Nyheter
1921

Styret i Endúrs heleide datterselskap ØPD har fredag meddelt Nedre Telemark tingrett at det begjærer oppbud i selskapet.

Svake økonomiske resultater over tid er hovedårsaken til beslutningen om å legge ned virksomheten. De svake økonomiske resultatene har vært satt under ytterligere press på grunn av lav ordreinngang, delvis grunnet Covid-19, melder Endúr.

– Dette er selvsagt tøft for ØPDs ansatte og andre interessenter som påvirkes av beslutningen, men som representant for alle Endúrs ansatte, aksjonærer og långivere ville det vært uansvarlig å fortsette å tappe lønnsomme deler av Endúr for kapital for å holde en ulønnsom virksomhet flytende, sier Hans Olav Storkås, som overtok som konsernsjef i Endúr 6. januar i år.

Tunge tap
Konkursen vil medføre en reell goodwillnedskrivning på omtrent 160 millioner kroner som vil bli bokført i Endúrs resultat for fjerde kvartal 2020, sammen med et negativt resultatbidrag på cirka ti millioner kroner fra ØPDs drift i november og desember 2020.

– Vi har skutt inn store beløp i et forsøk på å gjøre ØPD lønnsom. Tiden er derfor moden for å ta denne beslutningen og sørge for at vi fremover fokuserer på å bygge et sterkt og lønnsomt Endúr, sier Storkås videre.

Ettersom oppbudsbegjæringen skjer i første kvartal 2021, vil Endúr i dette kvartalet ta et regnskapsmessig tap på rundt 20 millioner kroner, i tillegg til de 15-25 millionene som belastes ovennevnte garantier. Beslutningen om å avvikle virksomheten vil påvirke rundt 100 medarbeidere. Endúr vil se etter jobbmuligheter for ØPD-ansatte hos andre datterselskaper i konsernet.

Les også: ØPD med sin sjette toppsjef på seks år

Industribedriften på Stathelle i Telemark har hatt betydelige engasjementer innen oppdrettsnæringen, blant annet ved byggingen av det lukkede anlegget FishGlobe.

Børsnoterte Endúr slo seg i fjor sammen med Oceano, et nyetablert konsern som omfatter selskapene ØPD og Installit med datterselskaper. Oceano leverer komplette infrastrukturløsninger i marine omgivelser, med fokus på prosjektering og installasjon av sjøledning/kabel til akvakultur, vann og avløp samt energi. Konsernet tilbyr også engineering-løsninger, og leverer konstruksjoner i polyetylen til bruk i marine omgivelser.

Nye virksomheter
En del av bakteppet for beslutningen om å begjære oppbud i ØPD er Endúrs behov
for å fokusere på de positive markedsutsiktene for Endúrs øvrige virksomheter, inkludert BMO Entreprenør som opererer innen marin infrastruktur, og de nylig meddelte oppkjøpene av Artec Aqua, som er eksperter innen landbasert oppdrett, og svenske Marcon, som opererer innen marin infrastruktur.

– I forkant av fjorårets strategiendring for Endúr hadde konsernet i flere år restrukturert og snudd om på bedrifter som leverte svake resultater. Det er nå historie. Nå realiserer vi en strategi som fokuserer på lønnsomhet og vekst, sier Storkås.

Endúr har en ambisjon om at nåværende ØPD-kunder ikke skal påvirkes negativt av denne beslutningen.

– Tjenestene ØPD leverer kan utføres av andre selskaper i Endúr, så vi vil gjøre det vi kan for å sørge for at nåværende kunder og prosjekter blir minst mulig berørt, konkluderer Hans Olav Storkås.